- Niezależnie od regionu, w całej Polsce w okresie świąt wielkanocnych przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica może polegać na tym, że w jednej części Polski jest to żurek, a w innej barszcz biały – mówi kucharz. - Podstawową różnica pomiędzy żurem a barszczem białym jest to, że barszcz biały przygotowujemy na bazie kwaśnego mleka a żur jedynie na żytnim zakwasie – tłumaczy.
Michał Bałazy postanowił podzielić się z naszymi czytelnikami przepisem na żur, który od lat serwuje swojej rodzinie w czasie świąt. - Przy okazji chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom portalu tuJastrzębie.pl zdrowych i spokojnych świąt oraz bardzo mokrego dyngusa - mówi
Żurek wielkanocny:
pęczek włoszczyzny
2 marchewki
1/2 selera
5-6 suszonych grzybów
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
4-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki chrzanu
150 ml śmietany 18 %
pieprz
sól
majeranek
2.5 litra wody
0,5 litra zakwasu na żurek
Dodatki:
Jajka ugotowane na twardo
ugotowane ziemniaki
biała kiełbasa
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, następnie wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu gotujemy wywar warzywny. Po około godzinie wywar przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy suszone grzyby oraz marchew i seler starte na grubych oczkach. Gotujemy 10 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy suszony majeranek oraz zmiażdżony i roztarty ze szczyptą soli czosnek. Gotujemy jeszcze 30-40 minut.
Następnie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, po czym hartujemy mieszankę dodając kilka łyżek gorącego wywaru. Wlewamy całość do garnka, dodajemy świeżo mielony czarny pieprz oraz majeranek. Żurek podajemy z białą kiełbasą podsmażoną na maśle, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Co dalej z rozbiórką "willi na dachu" przy ul. Północnej? To najnowsze informacje
10387Os. Staszica: ścieżki spacerowe już gotowe
9759Wyłączenia prądu w Jastrzębiu. Trwają planowane przerwy w dostawie energii
4026Poznajecie ją? Nadal jest poszukiwana!
3945Kolejny element ronda wykonany. Od jutra zmiana organizacji ruchu na al. Jana Pawła II
3818Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+29 / -0Kolej+: w Jastrzębiu powstanie stacja i dwa przystanki
+40 / -21Niecodzienne sceny podczas mszy rezurekcyjnej. Mężczyzna wszedł na ołtarz, szarpał się ze służbą
+19 / -3Pijany Ukrainiec prowadził mając 3 promile. Zatrzymał go policjant w czasie wolnym od służby
+9 / -1Kierował mając 4 promile! Mundurowych zawiadomił świadek
+8 / -0Poznajecie ją? Nadal jest poszukiwana!
2Pożar garażu przy Gagarina. Jedna osoba poszkodowana, ogromne straty
1Sprzedawał bilety, których nie miał. Oszukał na 6,5 tys. złotych, teraz trafił do więzienia
1Co dalej z rozbiórką "willi na dachu" przy ul. Północnej? To najnowsze informacje
1"Babciowe" - dobra zmiana na rynku pracy? "Czas zweryfikuje"
1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~anika78 2014-04-18
18:55:48
Fantastyczny przepis. Na pewno go wypróbuję :)