zamknij

Wiadomości

Jak przygotować tradycyjny żurek wielkanocny?

2014-04-18, Autor: pww; Michał Bałazy
Popularny jastrzębski kucharz Michał Bałazy zdradza, jak szybko i dobrze przygotować pyszny świąteczny żurek.

Reklama

- Niezależnie od regionu, w całej Polsce w okresie świąt wielkanocnych  przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica może polegać na tym, że w jednej części Polski jest to żurek, a w innej  barszcz biały – mówi kucharz. - Podstawową różnica pomiędzy żurem a barszczem białym jest to, że barszcz biały przygotowujemy na bazie kwaśnego mleka a żur jedynie na żytnim zakwasie – tłumaczy.

Michał Bałazy postanowił podzielić się z naszymi czytelnikami przepisem na żur, który od lat serwuje swojej rodzinie w czasie świąt. - Przy okazji chciałbym życzyć wszystkim czytelnikom portalu tuJastrzębie.pl zdrowych i spokojnych świąt oraz bardzo mokrego dyngusa - mówi

Żurek wielkanocny:

pęczek włoszczyzny

2 marchewki

1/2  selera

5-6 suszonych grzybów

3 liście laurowe

4-5 kulek ziela angielskiego

4-5 ząbków czosnku

2 łyżeczki chrzanu

150 ml śmietany 18 %

pieprz

sól

majeranek

2.5 litra wody

0,5 litra zakwasu na żurek

 

Dodatki:

Jajka ugotowane na twardo

ugotowane ziemniaki

biała kiełbasa

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, następnie wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu gotujemy wywar warzywny. Po około godzinie wywar przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy suszone grzyby oraz marchew  i seler starte na grubych oczkach. Gotujemy 10 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy suszony majeranek oraz zmiażdżony i roztarty ze szczyptą soli czosnek. Gotujemy jeszcze 30-40 minut.

Następnie w miseczce mieszamy śmietanę z chrzanem, po czym hartujemy mieszankę dodając kilka łyżek gorącego wywaru.  Wlewamy całość do garnka, dodajemy świeżo mielony czarny  pieprz oraz majeranek. Żurek podajemy z białą kiełbasą podsmażoną na maśle, połówkami ugotowanych na twardo jajek i ziemniakami.

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~anika78 2014-04-18
    18:55:48

    0 0

    Fantastyczny przepis. Na pewno go wypróbuję :)

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 627