Wiadomości

JSW: będzie jeszcze jeden wiceprezes, a w kadrze menadżerskiej zaszły zmiany. Kto stracił stanowisko?

2015-08-20, Autor: pww
Do sporych zmian doszło w zarządzie i kadrze menadżerskiej Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Nowy prezes pozbywa się osób zamieszanych w aferę korupcyjną, z kolei zarządowi spółki w pracy ma pomóc nowy wiceprezes, który odpowiedzialny będzie za strategię.

Wszystko zaczęło się od odwołania przez radę nadzorczą ze stanowiska Jerzego B. – wiceprezesa ds. technicznych. Wprawdzie rada nie podała powodu swojej decyzji, ale wiadomo, że mężczyzna zamieszany jest w aferę korupcyjną. Nie wybrano jeszcze jego następcy, a pionem technicznym JSW do tego czasu kierował będzie Aleksander Wardas. Pełnomocnik Zarządu dotychczas był dyrektorem kopalni Knurów-Szczygłowice. Z kolei jego obowiązki przejął Roland Bobek – tamtejszy dyrektor ds. produkcji.

Zarząd JSW zdecydował o odwołaniu Czesława K. – dotychczasowego dyrektora kopalni zespolonej KWK Borynia – Zofiówka – Jastrzębie. Oficjalnie on oraz były już dyrektor spółki – córki JSW Szkolenia i Górnictwo Krzysztof O. przeszli na emeryturę. Jednak wiadomo, że zamieszani są w tę samą aferę korupcyjną co Jerzy B.

Czesława K. na stanowisku dyrektora zastąpił dotychczasowy dyrektor techniczny Ruchu Borynia Józef Pawlinów, a Krzysztofa O. wiceprezes Jacek Pawłowski.

To nie jedyne zmiany w JSW. Szefowie spółki zdecydowali, że potrzebny jest jeszcze jeden wiceprezes, który odpowiedzialny będzie za strategię. Właśnie ogłoszono konkurs na to stanowisko, a otwarcie kopert nastąpi 3 września.

Jakie wymagania muszą spełnić kandydaci?

- posiadać ukończone studia wyższe magisterskie lub posiadać stopień naukowy o specjalności prawniczej, ekonomicznej lub technicznej

- posiadać co najmniej 10-letnie doświadczenie zawodowe, w tym przynajmniej 3-letnie na stanowisku członka zarządu spółki kapitałowej, instytucji finansowej

- mieć doświadczenie w zakresie nadzoru nad spółkami zależnymi, zarządzania procesami reorganizacji przedsiębiorstwa, współpracy z instytucjami finansowymi i pozyskiwania środków finansowych

- znać język angielski.

Czy pójdziesz na wybory samorządowe?