- Janusz zaprosił mnie do swojej kuchni i podjął jak równego sobie. Kuchnia wyposażone w najlepsze gastronomiczne sprzęty, piece konwekcyjno- parowe, zamrażarki szokowe, czyli totalny raj dla twórcy potraw - relacjonuje pan Michał.
Kucharze pracę rozpoczęli od przygotowania tatara z łososia. - Robiłem to danie już wielokrotnie, bo bardzo je lubię. Janusz dodał jeden składnik więcej. Dzięki temu potrawa nabrała wyjątkowego smaku – mówi jastrzębski kucharz.
Następną przystawką była gęsia wątróbka na chałce. Później przyszedł czas na kozi ser podany na konfiturze z gruszek. Następnie wyjątkowy duet przygotował deser dla żony pana Michała. - Zrobiliśmy włoski deser Semifreddo. Dysponując „szokówką” deser ten jesteśmy w stanie przygotować w około 3 minuty. Muszę przyznać, że jest absolutnie genialny – chwali Michał Bałazy.
Daniem popisowym był stek z Angusa, czyli szkockiej rasy bydła. Hodowla znajduje się m.in. w Nowej Zelandii i właśnie stamtąd pochodził cudownej urody stek. Kucharze najpierw opiekli mięso, a później włożyli na kilkanaście chwil do pieca, by doskonale różowy i soczysty pojawił się na talerzu w towarzystwie borowika, szpinaku i fenkułu.
- Wspaniałe wrażenia estetyczne były niczym w porównaniu do smaku potraw, które wyszły spod naszych rąk. Uważam, że trafiła się mi się niesamowita okazja i dzięki Januszowi trafiłem do raju. Wierzę, że jeszcze kiedyś spotkamy się w kuchni – podsumowuje kucharz z Jastrzębia-Zdroju.
> Zdjęcia ze wspólnego gotowania Michała Bałazego i Janusza Myjaka można zobaczyć tutaj
Jutro na łamach naszego portalu opublikowane zostaną przepisy na wyjątkowe dania z grilla autorstwa Michała Bałazego.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Parking przy Towarowej już otwarty. Jest miejsc na ponad 100 samochodów
21999Michał Urgoł już oficjalnie prezydentem. Emocje przy wyborze przewodniczącego Rady Miasta
8870KWK Borynia: śmiertelny wypadek, nie żyje 42-letni górnik
6092Wyłączenia prądu w Jastrzębiu. Sprawdźcie harmonogram
4801Inwestorzy z RPA w Jastrzębiu. Skupiają się na nowoczesnym przemyśle
4139[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -13[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
+15 / -1Wszczynał awantury, groził partnerce śmiercią. Domowy oprawca już w tymczasowym areszcie
1Rowery nadal poszukiwane. Ktoś je ukradł
1Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest na Śląsku i ile kosztują?
1Rewolucja w języku polskim? Rada Języka Polskiego zmieniła zasady ortografii. To warto wiedzieć!
0IMGW ostrzega przed wiatrem i burzami. Sobota będzie niespokojna
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~hitchhiker 2013-08-02
11:41:01
To na pewno smaczna praca... :-)
~anika78 2013-08-02
11:52:11
Smaczna praca, która na pewno wymaga wielu wyrzeczeń. Gratuluję panu Michałowi, bo widzę, że zrzucił kilkanaście kilogramów.
~UNO 2013-08-02
14:47:00
Zawód kucharza w dzisiejszych czasach zyskuje coraz większy szacunek. To już nie "wiejska baba w fartuchu", ale kucharz, który tworzy niepowtarzalne, wyśmienite potrawy. Tylko tak dalej! :)