Kilka dni temu Michał Bałazy, który jest Ambasadorem Kulinarnym Polski otrzymał zapytanie z Polskiej Organizacji Turystycznej o przygotowanie Dnia Polskiego podczas UEFA EURO 2016 we Francji. Przesłał ofertę, a po kilku dniach zaakceptowano jego propozycję.
16 czerwca nad Sekwaną powstanie wioska Euro, której gospodarzami będą państwa biorące udział w rozgrywkach piłkarskich Mistrzostw Europy. W centralnej części miasta, przy moście Aleksandra, na terenie wioski powstanie część zwana „agorą” – dwa duże namioty, w których będą realizowane aktywności promocyjne.
Jedną z takich aktywności będą warsztaty kulinarne połączone z degustacją polskich tradycyjnych wyrobów spożywczych. - Zaproponowałem produkty klasyfikowane przez trzy znaki smaku: chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność. Takimi produktami są np.: bryndza podhalańska czy fasola piękny jaś. To również miód z Sejneńszczyzny czy redykołka – opowiada Michał Bałazy.
Podczas warsztatów ambasador przygotuje hekele - tradycyjną śląską sałatkę śledziową. Oprócz tego zabierze ze sobą krupnioki i żymloki, by cały świat skosztował wspaniałych, śląskich smaków.
- Nie da się ukryć że jest to dla mnie ogromny zaszczyt. Po przygotowywaniu dań na cześć Jej Wysokości Elżbiety II, zaproszeniu jako jedynego Polskiego kucharza na Wigilię Narodów w Brukseli, teraz będę reprezentował Polskę na najważniejszej imprezie sportowej w Europie. Osiągam to wszystko jako jastrzębianin, jako concierge jastrzębskiego Kompleksu Dąbrówka, urodzony, wychowany i żyjący w tym mieście chłopak. To jest dla mnie największy sukces – cieszy się ambasador.
Michał Bałazy postanowił podzielić się z naszymi Czytelnikami przepisem na hekele:
HEKELE - ŚLĄSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
- opakowanie śledzi solonych matiasów
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- pieprz naturalny
- musztarda
Przygotowanie:
Śledzie pokroić w drobną kosteczkę, podobnie ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
29159Co dalej z rozbiórką "willi na dachu" przy ul. Północnej? To najnowsze informacje
11377Os. Staszica: ścieżki spacerowe już gotowe
10127[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
7284Lokale wyborcze zamknięte. Zakończyło się głosowanie
5081[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+72 / -34Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+31 / -0Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+32 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29Niecodzienne sceny podczas mszy rezurekcyjnej. Mężczyzna wszedł na ołtarz, szarpał się ze służbą
+19 / -3Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~ametyst 2016-04-05
08:30:21
Ajjj tego pana to wszędzie pełno. Ma chłopak parcie na szkło, nie da się ukryc
~joseph 2016-04-11
07:38:34
Ma gość parcie na szkło, ale to i tak miłe, że mamy się kim pochwalić. Ale bardziej chodzi mi tu o pana Glika.