zamknij

Wiadomości

Nie jeden, a dwóch mieszkańców Jastrzębia pojedzie reprezentować Polskę na Euro 2016

2016-04-04, Autor: pww
Jastrzębie może mieć powód do dumy. Nie tylko Kamil Glik – piłkarz reprezentacji Polski pojedzie na Euro 2016. Tego zaszczytu dostąpi także inny jastrzębianin – Michał Bałazy, który wprawdzie nie zaprezentuje swoich umiejętności na boisku, ale pokaże się z bliskiej swemu sercu, kulinarnej strony.

Reklama

Kilka dni temu Michał Bałazy, który jest Ambasadorem Kulinarnym Polski otrzymał zapytanie z Polskiej Organizacji Turystycznej o przygotowanie Dnia Polskiego podczas UEFA EURO 2016 we Francji. Przesłał ofertę, a po kilku dniach zaakceptowano jego propozycję.

16 czerwca nad Sekwaną powstanie wioska Euro, której gospodarzami będą państwa biorące udział w rozgrywkach piłkarskich Mistrzostw Europy. W centralnej części miasta, przy moście Aleksandra, na terenie wioski powstanie część zwana „agorą” – dwa duże namioty, w których będą realizowane aktywności promocyjne.

Jedną z takich aktywności będą warsztaty kulinarne połączone z degustacją polskich tradycyjnych wyrobów spożywczych. - Zaproponowałem produkty klasyfikowane przez trzy znaki smaku: chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność. Takimi produktami są np.: bryndza podhalańska czy fasola piękny jaś. To również miód z Sejneńszczyzny czy redykołka – opowiada Michał Bałazy.

Podczas warsztatów ambasador przygotuje hekele - tradycyjną śląską sałatkę śledziową. Oprócz tego zabierze ze sobą krupnioki i żymloki, by cały świat skosztował wspaniałych, śląskich smaków.

- Nie da się ukryć że jest to dla mnie ogromny zaszczyt. Po przygotowywaniu dań na cześć Jej Wysokości Elżbiety II, zaproszeniu jako jedynego Polskiego kucharza na Wigilię Narodów w Brukseli, teraz będę reprezentował Polskę na najważniejszej imprezie sportowej w Europie. Osiągam to wszystko jako jastrzębianin, jako concierge jastrzębskiego Kompleksu Dąbrówka, urodzony, wychowany i żyjący w tym mieście chłopak. To jest dla mnie największy sukces – cieszy się ambasador.

Michał Bałazy postanowił podzielić się z naszymi Czytelnikami przepisem na hekele:

HEKELE - ŚLĄSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki:

- opakowanie śledzi solonych matiasów

- 2 średnie ogórki kiszone

- 3 jajka

- 1 mała cebula

- pieprz naturalny

- musztarda


Przygotowanie:

Śledzie pokroić w drobną kosteczkę, podobnie ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (2):
  • ~ametyst 2016-04-05
    08:30:21

    0 2

    Ajjj tego pana to wszędzie pełno. Ma chłopak parcie na szkło, nie da się ukryc

  • ~joseph 2016-04-11
    07:38:34

    0 0

    Ma gość parcie na szkło, ale to i tak miłe, że mamy się kim pochwalić. Ale bardziej chodzi mi tu o pana Glika.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 686