PIZZERINKI
Jakie składniki są potrzebne do wykonania takiej przekąski?
1 płat ciasta francuskiego, 200 g pomidorów pelati, 5 pomidorków koktajlowych, bazylia, 1 ząbek czosnku, 3-4 oliwki, 50 g sera mozzarella, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wyrój szklanką koła. Pomidory pelati gotuj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Do sosu dodaj posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Każdą pizzerinkę posmaruj sosem. Połóż odrobinę sera, kilka plasterków oliwek i ćwiartkę pomidorka koktajlowego. Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.
TATAR WOŁOWY
Potrzebne składniki:
500 g polędwicy wołowej, 3 ogórki konserwowe, 1 szalotka, 5-6 szt marynowanych grzybów, 5 wiejskich jaj, musztarda, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową podziel na mniejsze części, pokrój drobno, a następnie posiekaj. Ogórki, szalotkę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Polędwicę dopraw pieprzem i solą oraz musztardą, uformuj. Na środku połóż żółtko. Podawaj z dodatkami.
MINI WRAP
- W sam raz na raz. To danie na jeden kęs. Jest elegancji i smaczny, a jego przygotowanie bardzo proste – mówi kucharz.
Potrzebne składniki:
5 szt tortilli, 1 sałata lodowa, 1/2 puszki słodkiej kukurydzy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, szczypiorek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Sałatę lodową pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski. Dodaj słodką kukurydzę. Tuńczyka odcedź z zalewy i dodaj wraz z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na koniec dodaj majonez. Przypraw do smaku. Zwijaj wrap jak naleśnik. Podziel na 3-4 części.
TATAR Z ŁOSOSIA
Potrzebne składniki:
500 g świeżego fileta łososia, 3 ogórki kiszone, 1 szalotka, 6-8 szt kaparów, sos teriyaki, sok z połowy cytryny, pieprz.
Sposób przygotowania:
Łososia pokrój w drobną kostkę, a następnie posiekaj, zamarynuj z 1 łyżeczką sosu teriyaki. Ogórki, szalotkę i kapary pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj całość, dodając sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Podawaj z grzankami.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Parking przy Towarowej już otwarty. Jest miejsc na ponad 100 samochodów
21964Michał Urgoł już oficjalnie prezydentem. Emocje przy wyborze przewodniczącego Rady Miasta
8863KWK Borynia: śmiertelny wypadek, nie żyje 42-letni górnik
6080Wyłączenia prądu w Jastrzębiu. Sprawdźcie harmonogram
4788Inwestorzy z RPA w Jastrzębiu. Skupiają się na nowoczesnym przemyśle
4130[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -13[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
+15 / -1Wszczynał awantury, groził partnerce śmiercią. Domowy oprawca już w tymczasowym areszcie
1Rowery nadal poszukiwane. Ktoś je ukradł
1Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest na Śląsku i ile kosztują?
1Rewolucja w języku polskim? Rada Języka Polskiego zmieniła zasady ortografii. To warto wiedzieć!
0IMGW ostrzega przed wiatrem i burzami. Sobota będzie niespokojna
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~joseph 2014-12-30
22:37:49
Koniecznie muszę żonie "sprzedać" te przepisy. Surowe mięso uwielbiam pod każdą postacią.