zamknij

Wiadomości

Smalec, krupniok i hekele. Takie specjały serwował M. Bałazy na przyjęciu w ambasadzie w Paryżu!

2016-06-17, Autor: Michał Bałazy
Gdy polscy piłkarze dzielnie walczyli w meczu z Niemcami, Michał Bałazy równie dzielnie szykował przekąski na Polski Tradycyjny Stół na przyjęcie w Ambasadzie Polskiej w Paryżu. Oto kolejna korespondencja naszego kulinarnego ambasadora z Francji.

Reklama

Remis. Taka sytuacja znajduje swoich zwolenników i przeciwników, jak wszystko w życiu. Ja należę do tych pierwszych - ot tak z założenia, że zawsze warto szukać jasnych stron życia. Orły Nawałki obronił najazd Lwów Joachima i za to należą się im pokłony. Oczywiście nie dało się nie zauważyć pięknej walki i naprawdę dobrego przygotowania polskiej kadry. BRAWO nasi!

Atmosfera panującą w Ambasadzie Polski w Paryżu była co najmniej tak gorąca jak kiełbasa śląska z grilla serwowana w ogrodach przy Rue de Talleyrand. Goście z całego świata kibicowali naszym, zajadając kaszubskie truskawki, popijane francuskim winem.

Po tak wysublimowanym entre nadszedł czas na konkrety.

 

Polski Stół Tradycyjny był celem mojej podróży do Paryża. Proste, kompletnie niewyszukane potrawy, które można przygotować bez użycia źródła ciepła, zaskoczyły smakiem. Kolejny raz usłyszałem, że to niesamowite, że Polska smakuje tak doskonale i niewątpliwie trzeba będzie ją odwiedzić.

 

Jak zapewne się domyślacie był to balsam dla mojej duszy. Tym bardziej, że prezentowałem jedynie przekąski...

 

Na Stole Polskim można było odnaleźć pasztety, krupnioki, żymloki, smalec, twaróg naturalny, ser koryciński z czarnuszką, oscypki, gołkę, haus kaise, domowe kiszonki, śledzie kaszubskie, krakowskie obważanki, suchą krakowską, myśliwską z dzika czy też poczciwą galaretę z nóżek...

 

W trakcie warsztatów przygotowałem tradycyjną śląską sałatkę hekele z moczonego śledzia, jaj, ogórków i musztardy...

 

Oczywiście degustacja wzbogacona była o garść wiedzy i tu tak naprawdę działa się magia.

 

Ponad 350 osób w salonach Ambasady słucha w skupieniu o tym jak smakuje Polska. Kiedy goście z Japonii usłyszeli historię krupnioka natychmiast zechcieli go spróbować, chociaż nie mieści się on w standardach ich pojęcia jedzenia. Szwajcarzy chwalili sery, Francuzi i Włosi wędliny. Wszystkich zachwycił smalec. Furorę zrobiły ogórki kiszone naturalne, twarde i chrupiące dokładnie takie jak od babci. Najlepsze!

 

Doskonale prezentowały się oleje tłoczone na zimno GreenSpoon nawet Hiszpanie posiadający znakomite oliwy z oliwek pozostali pod ogromnym wrażeniem oleju rzepakowego polskiego producenta.

 

Przez żołądek do serca. To jedyna właściwa droga, którą należy podążać by rozkochać w Polsce. Doskonale wie o tym Polska Organizacja Turystyczna organizator wydarzenia w Ambasadzie RP w Paryżu, to dzięki ich działaniom turystyka kulinarna w Polsce ma się dobrze, a będzie mieć jeszcze lepiej.

 

Najważniejszy mecz Euro już za nami, najważniejsze wydarzenie kulinarne podczas Euro już za mną. Jestem dumny, że mogę reprezentować tak smaczny kraj w trakcie tak ważnych eventów i ... kochani nie miejmy kompleksów. Mamy wspaniałe produkty, cenione na świecie. 4 wieki temu byliśmy potęgą kulinarną dziś stajemy się nią ponownie.

 

Na zdjęcia stołu trzeba jeszcze poczekać, ja nie miałem szansy zrobić choćby jednego ale ... obiecuję, że niebawem podrzucę!

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 627