Klasa III hotelarzy Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju wzięła udział w szkoleniu baristycznym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Silherovicach (Czechy). To był ostatni w tym roku szkolnym kurs jastrzębskiej młodzieży w Czechach.
Szkolenie składało się z dwóch etapów. W części teoretycznej uczniowie „Dwójki” poznali m.in. proces przetwarzania kawy od plantacji do kawiarni, różnice pomiędzy kawą Arabica i Robusta, proces produkcji kawy, sposoby przyrządzania czy zasady serwowania napojów gorących.
W części praktycznej hotelarze przygotowywali kawy typu: espresso, latee, cappuccino frappe. Uczyli się także mielić kawę, spieniać mleko oraz tworzyć na nim dekoracyjne wzorki.
Po zakończeniu szkolenia uczniowie otrzymali dyplomy Master of coffee administration, które przydadzą się im w karierze zawodowej.
To był ostatni w tym roku szkolnym wyjazd hotelarzy do Czech w ramach projektu unijnego pt. „Innowacja kształcenia w dziedzinie turystyki czesko-polskiego pogranicza w odniesieniu do potrzeb rynku pracy”.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
"Każdy ma swój Everest". Łzy wzruszenia podczas gali podsumowującej projekt
+6 / -0"Młodzież Zapobiega Pożarom". Z nami turniej wiedzy pożarniczej
+4 / -0Dzień Ziemi: pokaz ekomody w SP nr 17
+2 / -0Rozpoczęły się matury. Dziś - język polski
+2 / -1"Witajcie w naszej bajce". Już 30 maja gala Explozji Tańca
+1 / -0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert