zamknij

Wiadomości

Co najlepiej wrzucić na grilla?

2013-08-03, Autor: Michał Bałazy
Pstrąg pieczony w folii, aromatyczne żeberka w marynacie miodowej, grillowane szaszłyki z krewetką. Oto propozycje dań na grilla, które specjalnie dla Was przygotował jastrzębski kucharz Michał Bałazy.

Reklama

Upały zachęcają do rodzinnego spędzania czasu przy grillu, bo cóż może być przyjemniejszego niż rodzinne pieczenie kiełbasek w ogrodzie czy też nad wodą. Ja zachęcam serdecznie wszystkich czytelników tuJastrzebie.pl do wypróbowania kilku przepisów na udane rodzinne grillowanie.

Pstrąg pieczony w folii


Składniki:

•             4 świeże wypatroszone pstrągi około 200g każdy

•             4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy

•             sok z 1 cytryny

•             pół pęczka natki pietruszki

•             pół pęczka koperku

•             sól, pieprz cytrynowy

 

Zaczynamy od umycia pstrągów. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym, zarówno z zewnątrz, jak i w środku.Miękkie masło mieszamy z opłukanym i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Taką właśnie maślaną pastę musimy włożyć do kieszonek powstałych po wypatroszeniu ryb.

Następnie przygotujmy cztery kawałki folii aluminiowej (30cm x 30cm każdy). Folię należy skropić roztopioną resztą masła lub oliwą. Na środku każdego kawałka folii układamy przygotowanego pstrąga. Na pstrąga kładziemy plasterki cytryny.


Kolejny etap to przygotowanie tzw „cukierka”. W tym celu zbierz razem brzegi folii i zawiń tak, by w środku pozostało trochę wolnej przestrzeni - dzięki temu pstrąg się upiecze, nie ugotuje. Zapakowane w folię pstrągi układamy na ruszcie. Pieczemy 55-60 minut na grillu tradycyjnym lub około 30 minut na grillu gazowym z piekarnikiem.

 

Kolejna propozycja to:

Aromatyczne żeberka w marynacie miodowej

 

•             żeberka 1,5 kg

•             0,15 l miodu

•             0,2 l piwa

•             0,6 l musztardy

•             1 puszka pomidorów pelatti

•             ziele angielskie

•             liść laurowy

•             świeży tymianek

•             świeży lubczyk

•             świeży rozmaryn

•             sól morska

•             czarny pieprz

•             120 ml oliwy

 

Najlepiej mięso na grilla przygotować dzień wcześniej. Zaczynamy od gotowania mięsa – gotujemy wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego umieszczamy w niej żeberka i gotujemy przez ok. 1h, aż będą miękkie.

Następnie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki - po 2,3 kostki. Następnie przygotowujemy marynatę w której mięso musi poleżeć minimum 12 godzin.

Pomidory pelatti blendujemy dodając do nich piwo, musztardę, miód, czarny pieprz oraz oliwę. Żeberka umieszczamy w worku do którego wlewamy marynatę oraz siekane zioła. Worek szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na 12-24 h.

Żeberka smażymy na grillu do momentu aż nabiorą chrupkości i złocistego koloru .


Najlepsze zostawiłem na koniec. To moje ulubione danie.

 

Grillowane szaszłyki z krewetką

•             świeże krewetki black tiger w pancerzach

•             150 ml białego wina

•             natka pietruszki

•             odrobina oliwy

•             czosnek świeży

•             papryka czerwona

•             papryka żółta

•             papryka zielona

•             cebula

•             sól morska

 

Krewetki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie marynujemy w winie z dodatkiem rozgniecionego czosnku, posiekanej pietruszki oraz soli morskiej przez minimum 5 godzin.


Później nabijamy na patyczki kolejno – czerwoną paprykę, czosnek, krewetkę, żółtą paprykę, cebulę, zieloną paprykę itd. Szaszłyki umieszczamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy około 15-20 minut. Do szaszłyków polecam świeżą chrupiącą bagietkę oraz masło czosnkowe.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~maupa 2013-08-05
    12:55:30

    0 0

    Mmmm pyszności

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 705