Pstrąg pieczony w folii
Składniki:
• 4 świeże wypatroszone pstrągi około 200g każdy
• 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
• sok z 1 cytryny
• pół pęczka natki pietruszki
• pół pęczka koperku
• sól, pieprz cytrynowy
Zaczynamy od umycia pstrągów. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym, zarówno z zewnątrz, jak i w środku.Miękkie masło mieszamy z opłukanym i posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Taką właśnie maślaną pastę musimy włożyć do kieszonek powstałych po wypatroszeniu ryb.
Następnie przygotujmy cztery kawałki folii aluminiowej (30cm x 30cm każdy). Folię należy skropić roztopioną resztą masła lub oliwą. Na środku każdego kawałka folii układamy przygotowanego pstrąga. Na pstrąga kładziemy plasterki cytryny.
Kolejny etap to przygotowanie tzw „cukierka”. W tym celu zbierz razem brzegi folii i zawiń tak, by w środku pozostało trochę wolnej przestrzeni - dzięki temu pstrąg się upiecze, nie ugotuje. Zapakowane w folię pstrągi układamy na ruszcie. Pieczemy 55-60 minut na grillu tradycyjnym lub około 30 minut na grillu gazowym z piekarnikiem.
Kolejna propozycja to:
Aromatyczne żeberka w marynacie miodowej
• żeberka 1,5 kg
• 0,15 l miodu
• 0,2 l piwa
• 0,6 l musztardy
• 1 puszka pomidorów pelatti
• ziele angielskie
• liść laurowy
• świeży tymianek
• świeży lubczyk
• świeży rozmaryn
• sól morska
• czarny pieprz
• 120 ml oliwy
Najlepiej mięso na grilla przygotować dzień wcześniej. Zaczynamy od gotowania mięsa – gotujemy wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego umieszczamy w niej żeberka i gotujemy przez ok. 1h, aż będą miękkie.
Następnie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki - po 2,3 kostki. Następnie przygotowujemy marynatę w której mięso musi poleżeć minimum 12 godzin.
Pomidory pelatti blendujemy dodając do nich piwo, musztardę, miód, czarny pieprz oraz oliwę. Żeberka umieszczamy w worku do którego wlewamy marynatę oraz siekane zioła. Worek szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na 12-24 h.
Żeberka smażymy na grillu do momentu aż nabiorą chrupkości i złocistego koloru .
Najlepsze zostawiłem na koniec. To moje ulubione danie.
Grillowane szaszłyki z krewetką
• świeże krewetki black tiger w pancerzach
• 150 ml białego wina
• natka pietruszki
• odrobina oliwy
• czosnek świeży
• papryka czerwona
• papryka żółta
• papryka zielona
• cebula
• sól morska
Krewetki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie marynujemy w winie z dodatkiem rozgniecionego czosnku, posiekanej pietruszki oraz soli morskiej przez minimum 5 godzin.
Później nabijamy na patyczki kolejno – czerwoną paprykę, czosnek, krewetkę, żółtą paprykę, cebulę, zieloną paprykę itd. Szaszłyki umieszczamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy około 15-20 minut. Do szaszłyków polecam świeżą chrupiącą bagietkę oraz masło czosnkowe.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
32403Ulice w Jastrzębiu zmieniają nazwy. Które?
11870Co dalej z rozbiórką "willi na dachu" przy ul. Północnej? To najnowsze informacje
11502Umowa podpisana. Będzie przebudowa ulicy Połomskiej
10834[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
7668[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+72 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+31 / -0Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29Niecodzienne sceny podczas mszy rezurekcyjnej. Mężczyzna wszedł na ołtarz, szarpał się ze służbą
+19 / -3Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~maupa 2013-08-05
12:55:30
Mmmm pyszności