zamknij

Wiadomości

Jak przyrządzić idealny barszcz wigilijny?

2017-12-24, Autor: red

Już dziś Wigilia. Gdy zaświeci pierwsza gwiazda, usiądziemy przy wigilijnym stole. Ale najpierw trzeba przygotować 12 potraw. My, przypominamy przepis na czerwony barszcz wigilijny autorstwa Michała Bałazego.

Reklama

Potrzebne składniki:

1 kg buraków, 1 główka czosnku, 2-3 grzyby suszone, 2,5 l wywaru z warzyw, 2 małe jabłka, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Buraki należy obrać – najlepiej w rękawiczkach i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodać grzyby i gotować jeszcze przez 20 minut.

Po tym czasie wywar trzeba przecedzić i wlać z powrotem do garnka, dolać wywar  warzywny (2,5l) doprowadzić do wrzenia, po czym ustawić ogień na minimum. Dolać zakwas, dorzucić przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek.

Od tego momentu należy utrzymać barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę, by nie doprowadzić go do wrzenia.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.