zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Jastrzębie: powstała książka o tradycjach kulinarnych miasta

„Pełny bonclok” to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika tradycji, kultury i przede wszystkim kuchni naszego regionu. Promocja książki już niedługo w Jastrzębiu-Zdroju.

Reklama

Co jastrzębianie jedli kiedyś, a co jedzą teraz? Jakie potrawy goszczą na stołach w Wigilię, Wielkanoc i inne święta, a jak wygląda codzienne menu? O tym oraz tradycjach kulinarnych związanych z naszym miastem będzie można dowiedzieć się z książki Anny Lerch-Wójcik pt. „Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”.

Publikacja jest obowiązkową pozycją dla miłośników tradycji, kultury i przede wszystkim kuchni naszego regionu. Zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst będzie zrozumiały dla wszystkich czytelników.

Promocja książki odbędzie się w 30 listopada o godz. 17.00 w Galerii Historii Miasta.

„Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju” została wydana przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.

Oceń publikację: + 1 + 4 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 617