„Pełny bonclok” to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika tradycji, kultury i przede wszystkim kuchni naszego regionu. Promocja książki już niedługo w Jastrzębiu-Zdroju.
Co jastrzębianie jedli kiedyś, a co jedzą teraz? Jakie potrawy goszczą na stołach w Wigilię, Wielkanoc i inne święta, a jak wygląda codzienne menu? O tym oraz tradycjach kulinarnych związanych z naszym miastem będzie można dowiedzieć się z książki Anny Lerch-Wójcik pt. „Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”.
Publikacja jest obowiązkową pozycją dla miłośników tradycji, kultury i przede wszystkim kuchni naszego regionu. Zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst będzie zrozumiały dla wszystkich czytelników.
Promocja książki odbędzie się w 30 listopada o godz. 17.00 w Galerii Historii Miasta.
„Pełny bonclok - tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju” została wydana przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert