Biznes

JSW laureatem „The best annual report 2013”

2014-10-21, Autor: pww; źródło: JSW
Jastrzębska Spółka Węglowa została wyróżniona aż w trzech kategoriach w konkursie "The best annual report 2013" organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków. Zdobyła pierwsze miejsce w kategorii "Najlepszy raport roczny w Internecie", drugie miejsce w kategorii "Najlepsza wartość użytkowa raportu rocznego" oraz wyróżnienie za istotny progres w doskonaleniu sprawozdania zarządu z działalności.

Celem konkursu jest promowanie firm przygotowujących najlepsze z punktu widzenia wartości użytkowej skonsolidowane raporty roczne, sporządzone według MSSF/MSR. Poprzez przestrzeganie w raportach rocznych wymogów formalnych, zaleceń instytucji międzynarodowych oraz stosowanie dobrych praktyk zwiększane jest bezpieczeństwo rynku kapitałowego w Polsce.

- Potrójne wyróżnienie w tegorocznym „The best annual report” to dla nas nie tylko zaszczyt, ale i potwierdzenie, że wysiłki włożone w przygotowywanie jak najlepszych jakościowo sprawozdań opłaciły się. Docenili nas nie tylko jurorzy konkursu, ale i inwestorzy, od których otrzymujemy pozytywne sygnały. Oczywiście nie spoczywamy na laurach, chcemy aby nasze raporty stawały się jeszcze lepsze, zarówno merytorycznie, jak i wizualnie – mówi Robert Kozłowski, zastępca prezesa zarządu JSW SA ds. ekonomicznych.

Kapituła konkursu wyłoniła laureatów spośród przedsiębiorstw oraz instytucji finansowych. Wyróżnienia zostały przyznane za najlepsze sprawozdanie z działalności, najlepsze zastosowanie MSSF/MSR, najlepszą wartość użytkową raportu rocznego. Nagrodę specjalną można było natomiast otrzymać za najlepszy raport roczny w Internecie oraz najlepszy raport roczny spółki zagranicznej.

W kapitule konkursu zasiedli przedstawiciele m.in: Ministerstwa Skarbu Państwa, Ernst&Young, KPMG, PWC, Grant Thornton, Erste Securities, Ipopemy, Uniwersytetu Łódzkiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, WSBiF w Katowicach oraz dziennikarze PAP, Gazety Wyborczej, Rzeczpospolitej i Parkietu.

Czy pójdziesz na wybory samorządowe?