Sport i rekreacja

Kibice JKH nie obejrzą meczu z Podhalem, zarząd wydaje oświadczenie

2015-03-13, Autor: mkor, źródło: JKH
Zarząd JKH GKS Jastrzębie postanowił wydać oświadczenie w sprawie wydania zakazie wstępu dla ich kibiców na wyjazdowe mecze rozgrywane w Nowym Targu przez tamtejszy klub.

„W związku z zakazem wstępu na mecze hokejowe fazy Play-Off w Nowym Targu kibiców spoza powiatu nowotarskiego, Zarząd Klubu JKH GKS Jastrzębie pragnie wyrazić sprzeciw wobec takiej decyzji. Jesteśmy oburzeni sytuacją, w jakiej znaleźli się nasi Kibice, którzy bardzo chcieli udać się do Nowego Targu na mecze swojej drużyny. Hokej jest dla kibiców i każdy powinien mieć możliwość obejrzenia meczów półfinału Play-Off” – czytamy we wstępie oświadczenia.

„Nasi kibice wielokrotnie pokazali, że można kulturalnie dopingować na meczach wyjazdowych, gdzie nigdy nie dochodziło do żadnych ekscesów z udziałem sympatyków JKH GKS Jastrzębie. Dodatkowo na Jastorze wielokrotnie podejmowaliśmy kibiców gości, co jest możliwe tylko przy dobrej woli wszystkich stron.

Zakazywanie wstępu na mecze hokejowe jakimkolwiek kibicom godzi w dobre imię polskiego hokeja, który przy takich decyzjach nie będzie się właściwie rozwijał.

Wszystkim klubom powinno zależeć, by do takich sytuacji nigdy nie dochodziło.

Zarząd Klubu JKH GKS Jastrzębie zawszę będzie chętnie gościł kibiców przyjezdnych”.

Przypomnijmy, że jeszcze niedawno do całej sytuacji odniósł się Robert Kalaber. „Nie rozumiem, dlaczego w cywilizowanym kraju, który należy do Unii Europejskiej, kibic z innego miasta nie może obejrzeć meczu hokeja. Przecież hokej jest dla kibiców. W takiej sytuacji, władze miasta i Policja muszą podjąć wszelkie starania, by przynajmniej stu kibiców z Jastrzębia mogło się udać na nasze mecze”.

Dodajmy, że trzeci mecz półfinału Polskiej Ligi Hokeja zostanie rozegrany już jutro o godzinie 18:30 w Podhalu. Obecnie bliżej awansu do finału są jastrzębianie, którzy prowadzą 2:0 (do czterech zwycięstw) w całej rywalizacji.

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?