zamknij

Wiadomości

Kucharz z Jastrzębia połechtał podniebienia gwiazd

2012-09-06, Autor: pww
Szynka pieczona w piecu chlebowym, filet z łososia z sosem szafranowym, bogracz – to tylko niektóre przysmaki przygotowane przez kucharza, Michała Bałazego dla gwiazd polskiej sceny muzycznej, filmowej i teatralnej. Celebryci przyjechali na XV Jeździeckie Mistrzostwa Gwiazd – ART CUP 2012.

Reklama

Od 15 lat Andrzej Sałacki i Katarzyna Dowbor zapraszają znanych i lubianych do Zakrzowa na turniej jeździecki. W tym roku igrzyska odbywały się od 31 sierpnia do 2 września. Oprócz organizatorów, uroczystego otwarcia dokonali Emilia Krakowska i Marek Frąckowiak.

Celebryci brali udział w trzech konkurencjach: powożeniu, skokach i ujeżdżaniu. Ich zmagania oceniane były przez  międzynarodowych sędziów jeździeckich. W kategorii ujeżdżenie na I miejscu znalazł się Marek Frąckowiak, a w powożeniu puchary powędrowały do Agaty Torzewskiej, Bogusława Kaczmarczyka, Juliusza Ursyna Niemcewicza oraz Katarzyny Pluty.

 

Interesującym punktem mistrzostw był Puchar Polski w konkurencjach western i rodeo - Adrenalina Cup. - Widowiskowe konkurencje skupiające najlepszych jeźdźców western w Polsce, dostarczyły emocji zarówno startującym w konkurencjach jeźdźcom, jak i widowni. Nie lada atrakcją był też pierwszy w historii pokazowy mecz polo pomiędzy reprezentacjami Polo Club Żurawno z Konstancina pod Warszawą oraz reprezentantami Gill Polo Club z Pragi – relacjonuje Michał.

 

W miniony weekend nie zabrakło niespodzianek. - Spontanicznie odśpiewane arie operowe przez Juliusza Ursyna-Niemcewicza oraz Marka Torzewskiego wprowadziły gości  w doskonały nastrój. Na imprezie pojawił się Grzegorz Karpiński, wiceministra Sportu i Turystyki. Jego wizyta była sporą niespodzianką dla organizatorów i widzów zebranych przy pałacowym czworoboku. Jednak najsympatyczniejszą z niespodzianek było odznaczenie Andrzeja Sałackiego honorowym tytułem Zasłużony dla Kultury Polskiej, nadanym przez ministra kultury, Bogdana Zdrojewskiego – opowiada kucharz.

 

Podczas trzech dni zmagań, przedstawiciele polskiej kultury mogli smakować wybornych specjałów przygotowanych przez duet szefów kuchni: Michał Bałazy z Amrestis – Jastrzębie-Zdrój  i Marek Setkiewicz z Dworku Szonowice. – Przygotowaliśmy dania, które przez kilka ostatnich lat były najczęściej wybierane przez artystów. Nie zabrakło delikatnego fileta z łososia z sosem szafranowym podawanego z cytryną, szynki wieprzowej pieczonej w piecu chlebowym na kapuście zasmażanej. Rewelacją okazał się soczysty filet drobiowy przewinięty boczkiem z nutą curry - mówi szef kuchni.

 

Potrawy były przygotowane na miejscu i wydawane prosto z pieca. Z relacji kucharza wynika, że goście byli zachwyceni tym, co im zaserwowano. – Na bankiecie wieczornym wśród przystawek znalazło się sushi, koreczki cherry, mięsa faszerowane oraz nowość, którą przygotowaliśmy pierwszy raz - wiejski stół, a na nim pasztety, smalce, ogórki kiszone, kiełbasy swojskie i chleb. Wszystko naturalne i przygotowane przez miejscowych gospodarzy specjalnie na tę okazję. Na ciepło serwowaliśmy wołowy bogracz oraz pieczeń wieprzową – wymienia Michał Bałazy.

 

Marek Frąckowiak wymieniał się z jastrzębskim kucharzem przepisami, które notował też Henryk Sawka. Emilia Krakowska, Katarzyna Dowbor i Dorota Stalińska zakochały się w bograczu. – Stres, kilkadziesiąt godzin przygotowań i możemy w końcu powiedzieć , że się udało. Sprostaliśmy wymaganiom, co zachęca nas do dalszej pracy i motywuje do działania – podsumowuje mistrz kuchni.

 

Zdjęcia z zawodów można znaleźć tutaj.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (6):
  • ~anika78 2012-09-06
    10:29:39

    0 0

    Michała pamiętam z działalności w młodzieżowej radzie. Cudowny facet i jak widać rewelacyjny kucharz. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów.

  • ~devil 2012-09-06
    11:25:24

    0 0

    "Emilia Krakowska, Katarzyna Dowbor i Dorota Stalińska zakochały się w bograczu" - jestem pełna podziwu! zwyczajnie kanapka mi z ust wypadła po przeczytaniu tego big newsa!

  • ~maupa 2012-09-06
    12:51:01

    0 0

    Łosoś z sosem szafranowym? Chyba czas na obiad, ale niestety pospólstwo raczej kapuśniakiem musi się zadowolić.

  • ~joseph 2012-09-06
    13:55:20

    0 0

    Płaca to wymagają. My- zwykłe szaraczki musimy 3 miesiące odkładać, żeby z drugą połową wyjść do restauracji. A na takie specjały na pewno nam kasy nie wystarczy.

  • ~zibijz 2012-09-06
    14:19:56

    0 0

    widze Joseph od jakiegos czasu ze na drugie imie ty masz chyba Maruda. Proponowalbym Ci zamiast pisac idiotyczne komentarze w stylu "jak to ja sie mam zle a inni jak sie maja dobrze" poszukac jakiegos celu w zyciu zeby Ci sie Ono poprawilo. Albo moze wybrac sie po jaja na targ na Arki Bozka bo swoimi sie nie mozesz wykazac wnioskujac po Twoich komentarzach. Jak bys mial jaja to zrobilbys wszystko zeby Ci sie lepiej w zyciu wiodlo niz zazdroscic wszystkim dookola.

  • ~joseph 2012-09-07
    10:25:50

    0 0

    zibijz o moje jaja się nie martw, bo na pewno są na swoim miejscu. Możesz być pewny, że w życiu wiedzie mi się bardzo dobrze. Po prostu czasem potrzebna jest krytyka, by w mieście mogło być jeszcze lepiej.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.