zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kulinarny sukces uczniów „Korfantego”

2022-09-13, Autor: AM, UM Jastrzębie Zdrój

„Sztuka na talerzu” w konkursie gastronomicznym inspirowany dziełami sztuki, a dokładniej malarstwem, odbył się w ostatni weekend (10-11 września) w Tychach.

Reklama

Z tym niełatwym zadaniem najlepiej poradzili sobie uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, zajmując pierwsze miejsce. 

Czy można stworzyć danie kulinarne inspirowane malarstwem awangardowego twórcy Zdzisława Beksińskiego? Jak przełożyć na talerzu to oryginalne i sugestywne malarstwo? Właśnie przed takim zadaniem zostali postawieni młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Zwycięsko z tej próby wyszli uczniowie „Korfantego” - technikum gastronomicznego: Agata Musioł i Tomasz Pisarek z klasy 4. Organizatorem przedsięwzięcia była Nieformalna Grupa „Kulinarny Ogień” we współpracy z Zespołem Szkół Nr 7 w Tychach oraz Browarami Obywatelskimi w Tychach. 

Oprócz konkursu dla młodzieży można było zobaczyć bitwę kulinarną, w której wzięli udział, uczestnicy programu MasterChef Junior, blogerzy kulinarni oraz uczniowie. Było więc to prawdziwe gastronomiczne święto.

Uczniowie ZS Nr 2 - Technikum Gastronomiczne - przygotowali swoje propozycje pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pani Ewy Goraus. Wspólnie ustalili, że będzie to zakąska w postaci musu z wątróbki, konfitury z cebuli, jadalnej ziemi, tiulu oraz sosu jeżynowego. Daniem głównym był gołąb na kaszotto a deserem fondant czekoladowy z sosem wiśniowym. Konkursowe zmagania trwały trzy godziny. Przez ten czas trzeba było dopracować każdy kulinarny szczegół, ale nie mniej istotna była warstwa wizualna. Wszak dobrze podane dania mogą budzić skojarzenia z dziełem sztuki.

zs2_kulinaria2

- Nasi uczniowie Agata i Tomasz mają predyspozycje kulinarne. Są w 4 klasie i kończą szkołę, ale chętnie brali udział w innych tego typu przedsięwzięciach. Mnie, jako ich nauczyciela, cieszy to, że oboje wiążą swoją przyszłość z gastronomią. Tomek jest dobry w sushi, natomiast Agata znajduje się szczególnie w cukiernictwie. Egzamin z przedmiotów zawodowych zdali na 100 % - mówi Ewa Goraus, nauczyciel Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. 

Agata Musioł i Tomasz Pisarek prezentują się również za granicą. W ubiegłym roku szkolnym wzięli udział w Bohumińskim Grillowaniu i sklasyfikowano ich wśród najlepszych zawodników.  

Warto dodać, że technikum gastronomiczne w „Korfantym” to uznana szkoła gastronomiczna w regionie. Uczniowie często plasują się na czołowych miejscach w konkursach kulinarnych. Ostatnie wyniki z egzaminów zawodowych potwierdzają wysoki poziom, gdyż zdało je 100 % uczniów. Można powiedzieć, że przepis na dobrego gastronoma zaczyna się od tego, aby chcieć przyrządzać potrawy, jednocześnie nie bojąc się eksperymentowania na nich. Zawsze można odkryć coś nowego w tradycyjnych, przepisach znanych od lat. 

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 684