Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego kolejny już raz zagościła na katowickich targach. Została także wytypowana do organizacji ogólnopolskiego konkursu kierowanego do uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik i piekarz. Partnerami MAMZ, współorganizującymi tegoroczne prezentacje są portal branżowy DlaPiekarzy.pl oraz firma Savpol. Konkurs „II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy” miał miejsce w dniach 4 - 5 marca, czyli podczas drugiego i trzeciego dnia Targów. Organizowane przez Akademię konkursy przyciągnęły rzesze zwiedzających, a prezentowane na konkursowym stoisku uczniowskie prace zapierały dech nawet doświadczonym cukiernikom i piekarzom. Na wysoki poziom Mistrzostw bez wątpienia wpłynęły bardzo atrakcyjne nagrody, którymi były wycieczki zagraniczne ufundowane przez Piotra Wiktorkę, właściciela biura podróży Polan Travel z Bielska – Białej. Jury składzie: Zuzanna Bernacka, Joanna Synoradzka, Szymon Wolański, Bogusław Tatarczyk, oceniające pracę startujących i jej efekty, miało spory kłopot by wytypować laureatów.
Ostatecznie za najlepsze zespoły uznano:
Kategoria zawodowa – cukiernik:
Miejsce I: Iwona Wołek, Małgorzata Klimek - Cukiernia Krzysztof Wilk i Tomasz Wilk s.c. / Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie.
Miejsce II: Izabela Doleżych, Maria Firla - ZPC Wysłucha / ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku).
Miejsce III: Angelika Gamon - Piekarnia- cukiernia Budny S.C. , Kamil Zdziebłowski - Piekarnia „Bochen” / Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Kategoria zawodowa – piekarz:
Wyróżnienie: Łukasz Kołodziejczyk – PHU Broda, Sebastian Biernat – Piekarnia A. Jaworski / OHP Rybnik.
W ciągu trzech dni od 3 do 5 marca Katowice stały się branżową stolicą polski. Dla środowiska branżowego Sweet Targ to miejsce, gdzie koniecznie trzeba zaistnieć. Targi to jednak nie tylko ekspozycje i stanowiska wystawiennicze, ale również spotkania panelowe, pokazy profesjonalistów i rywalizacja o miano mistrzów w gronie uczniów w zawodach cukiernika i piekarza.
W tym roku podczas targów przeprowadzono spotkania panelowe o bardzo szeroko ujętej tematyce. Na szczególną uwagę zasługuje prelekcja zatytułowana „Zastosowania technologii teleinformatycznych w produkcji piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej” przygotowana przez Tomasza Kostka z Raciborza, który przedstawił możliwości, jakie niosą ze sobą najnowocześniejsze zdobycze cyfryzacji wprowadzane do procesów produkcyjnych. Należy nadmienić, że związany z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego zespół programistów Ai-Solution, któremu przewodniczy Tomasz Kostka jest zaangażowany w projekt „Almanach Cukierniczo Piekarski”, którego celem jest opracowanie aplikacji pierwszego e-podręcznika do nauki zawodu cukiernika i piekarza.
Pierwszy dzień targowy był okazją do uczestnictwa w wydarzeniu, jakim były prezentacje technologiczne przeprowadzane przez przedstawicieli firm produkcyjnych, handlowych oraz rzemieślników. Podczas sześciu godzin pokazów zaprezentowali się mistrzowie współpracujący z MAMZ w latach 2010 – 2012. W tym spotkaniu wzięli udział: Dariusz Kowalczewski, Robert Zych, Zbigniew Droś, Aleksander Granieczny, Krzysztof Wysłucha oraz Piotr Burzawa.śród wykonanych przez mistrzów cukierniczych dzieł sztuki znalazły się torty w stylu angielskim, rzeźby w czekoladzie, kompozycje przestrzenne czy czekoladowe graffiti.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert