Jastrzębianin Michał Bałazy, jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce, menadżer Folwarku1760 w Kończycach Wielkich, kilka dni temu podpisał kontrakt z polską reprezentacją Forch Porsche startującą w wyścigach 12 i 24 godzinnych – 24H Endurance Series.
Pierwszy wyjazd Michała z zespołem Forch do Dubaju zaowocował podjęciem współpracy na cały sezon 2017. - Niesamowicie polubiłem cały zespół Lukas motorsport, a oni … chyba trochę polubili mnie. To fantastyczni, pełni pasji ludzie, których nieprzeciętne zdolności można podziwiać na torach całego świata – mówi jastrzębianin.
Czas spędzony w Emiratach Arabskich, Michał wspomina bardzo dobrze. - Sama atmosfera na torze jest połączeniem radości oczekiwań potu krwi i wielkiej nadziei. Dla mnie był to ogromny zaszczyt i nie da się ukryć, wielka radość z każdego uśmiechu na twarzy kierowców, serwisu technicznego i gości odwiedzających moją małą dubajską restauracyjkę. Tym bardziej, że przy wyborze jaki serwowały markety w Dubaju, przygotowanie najznakomitszego dania nie było wielkim wyzwaniem. W zasadzie można powiedzieć, że nie było tam rzeczy, której nie można było zdobyć – opowiada.
Kolejny wyścig, na który Michał Bałazy wybierze się wraz z reprezentacją Polski odbędzie się w okolicach Florencji na torze Mugello we Włoskiej Toskanii. - Do Italii wylatujemy we wtorek. Pod słońcem Toskanii spędzimy 6 dni, w tym czasie ekipa techniczna przygotowuje box, centrum serwisowe i … moją restaurację. Nie da się ukryć, że kocham Włochy, jeżdżę do Italii tak często jak tylko mogę a ten rok zapowiada się wyjątkowo obficie w wydarzenia umiejscowione we Włoszech – cieszy się jastrzębianin.
W Dubaju serwował głównie tradycyjne dania kuchni polskiej. Czy tym razem będzie podobnie? - W moim sercu goszczą dwie kuchnie, a w zasadzie trzy: polska, śląska i włoska. Nie wyobrażam sobie nie przygotować dla moich gości dań takich jak: parmigiana di melanzane, pasta arabiatta, cotoletta alla milanese czy spaghetti napoli a na zakończenie rajdu – zwycięskie tiramisu – mówi.
Kolejny wyjazd zaplanowano na kwiecień. Załoga wybierze się do Austrii. Następnie w maju do Francji, na przełomie czerwca i lipca to powrót do Włoch, w sierpniu Portugalia i prawdopodobnie w listopadzie Texas.
Oto przepis na jedno z dań, które będzie serwował kucharz.
Vitello tonnato
składniki
550-600 g cielęciny
5 łyżek oliwy
300 ml wytrawnego białego wina
2 liście laurowe
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sos:
2 żółtka,
150 ml oleju słonecznikowego
2 drobno posiekane filety z sardeli
80 g tuńczyka w oleju
1 łyżka kaparów
sok z 1 cytryny
Zaczynamy od obsmażenia mięsa na niewielkiej ilości oliwy. Następnie solimy doprawiamy pieprzem i podlewamy białym winem. Kolejny etap to dodanie liści laurowych, selera naciowy oraz czosnku. Całość dusimy około 50 min.na średnim ogniu.
Teraz sos. Do miski wbijamy żółtka powoli wlewamy olej, cały czas mieszając, początkowo mała strużką, potem większą, aż powstanie majonez.
Do majonezu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy tuńczyka, posiekane kapary i filety z sardeli. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Mięso układamy na talerzu i smarujemy sosem. Posypujemy kaparami. Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi w całości małymi ziemniakami.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Kąpielisko w Zdroju. Kiedy otwarcie basenu? Ile zapłacimy za wejście?
4703Porzucony pojazd na rondzie, a w środku... broń?
4396Jak koszą trawę w mieście? Magistrat tłumaczy
2538Pędził prawie 130km/h w zabudowanym! Pirat drogowy zatrzymany w Mszanie
1940Przyjechali karawanem do zgonu, byli pijani. Pracownicy zakładu pogrzebowego z promilami
1863Skradziony w Łodzi, znaleziony w Jastrzębiu-Zdroju. Samochód o wartości 300 tys. złotych ujawniono w dziupli
+14 / -2Ulica Libowiec zostanie zmodernizowana - będzie rondo. Koszty pokryje JSW
+8 / -0Policja zatrzymała fałszywego adwokata. Przez trzy lata prowadził sprawy karne, majątkowe czy gospodarcze
+7 / -0Napaść w sklepie spożywczym. Kobieta usłyszała 8 zarzutów
+6 / -0"Stój policja!". Chciał zrobić zakupy, a zatrzymał złodzieja
+5 / -0Witacz - nowa tablica przywita wjeżdżajacych do miasta. Widzieliście?
1Papież przyjął rezygnację abpa Skworca. Nowym metropolitą został abp Adrian Galbas
1Po sesji. Anna Hetman z absolutorium i wotum zaufania
1Burze, wiatr, a nawet opady gradu. IMGW ostrzega
0Ofiarą może być każdy z nas! Handel ludźmi - jak się przed nim chronić?
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Piotr Mrowiński 2017-03-17
18:56:59
I tak sie przegotowal ze rajdu od wyscigu nie odroznia