zamknij

Wiadomości

Michał Bałazy podpisał kontrakt z polską reprezentacją Forch Porsche

2017-03-14, Autor: pww

Jastrzębianin Michał Bałazy, jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce, menadżer Folwarku1760 w Kończycach Wielkich, kilka dni temu podpisał kontrakt z polską reprezentacją Forch Porsche startującą w wyścigach 12 i 24 godzinnych – 24H Endurance Series.

Reklama

Pierwszy wyjazd Michała z zespołem Forch do Dubaju zaowocował podjęciem współpracy na cały sezon 2017. - Niesamowicie polubiłem cały zespół Lukas motorsport, a oni … chyba trochę polubili mnie. To fantastyczni, pełni pasji ludzie, których nieprzeciętne zdolności można podziwiać na torach całego świata – mówi jastrzębianin.

Czas spędzony w Emiratach Arabskich, Michał wspomina bardzo dobrze. - Sama atmosfera na torze jest połączeniem radości oczekiwań potu krwi i wielkiej nadziei. Dla mnie był to ogromny zaszczyt i nie da się ukryć, wielka radość z każdego uśmiechu na twarzy kierowców, serwisu technicznego i gości odwiedzających moją małą dubajską restauracyjkę. Tym bardziej, że przy wyborze jaki serwowały markety w Dubaju, przygotowanie najznakomitszego dania nie było wielkim wyzwaniem. W zasadzie można powiedzieć, że nie było tam rzeczy, której nie można było zdobyć – opowiada.

Kolejny wyścig, na który Michał Bałazy wybierze się wraz z reprezentacją Polski odbędzie się w okolicach Florencji na torze Mugello we Włoskiej Toskanii. - Do Italii wylatujemy we wtorek. Pod słońcem Toskanii spędzimy 6 dni, w tym czasie ekipa techniczna przygotowuje box, centrum serwisowe i … moją restaurację. Nie da się ukryć, że kocham Włochy, jeżdżę do Italii tak często jak tylko mogę a ten rok zapowiada się wyjątkowo obficie w wydarzenia umiejscowione we Włoszech – cieszy się jastrzębianin.

W Dubaju serwował głównie tradycyjne dania kuchni polskiej.  Czy tym razem będzie podobnie? - W moim sercu goszczą dwie kuchnie, a w zasadzie trzy: polska, śląska i włoska. Nie wyobrażam sobie nie przygotować dla moich gości dań takich jak: parmigiana di melanzane, pasta arabiatta, cotoletta alla milanese czy spaghetti napoli a na zakończenie rajdu – zwycięskie tiramisu – mówi.

Kolejny wyjazd zaplanowano na kwiecień. Załoga wybierze się do Austrii. Następnie w maju do Francji, na przełomie czerwca i lipca to powrót do Włoch, w sierpniu Portugalia i prawdopodobnie w listopadzie Texas. 

Oto przepis na jedno z dań, które będzie serwował kucharz.

Vitello tonnato

składniki

550-600 g cielęciny
5 łyżek oliwy
300 ml wytrawnego białego wina
2 liście laurowe
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Sos:
2 żółtka,
150 ml oleju słonecznikowego
2 drobno posiekane filety z sardeli
80 g tuńczyka w oleju
1 łyżka kaparów

sok z 1 cytryny

Zaczynamy od obsmażenia mięsa na niewielkiej ilości oliwy. Następnie solimy doprawiamy pieprzem i podlewamy białym winem. Kolejny etap to dodanie liści laurowych, selera naciowy oraz czosnku. Całość dusimy około 50 min.na średnim ogniu.

Teraz sos. Do miski wbijamy żółtka powoli wlewamy olej, cały czas mieszając, początkowo mała strużką, potem większą, aż powstanie majonez.

Do majonezu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy tuńczyka, posiekane kapary i filety z sardeli. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Mięso układamy na talerzu i smarujemy sosem. Posypujemy kaparami. Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi w całości małymi ziemniakami. 

Oceń publikację: + 1 + 7 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Piotr Mrowiński 2017-03-17
    18:56:59

    0 0

    I tak sie przegotowal ze rajdu od wyscigu nie odroznia

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.