Na początek proponuję:
JAJA PRZEPIÓRCZE Z KAWIOREM (liczymy 2 jajeczka na 1 domownika)
8 jaj przepiórczych
2 łyżki majonezu
1 łyżka sera mascarpone ( min 79% tłuszczu)
szczypta słodkiej papryki
tymianek świeży
sól
pieprz
kawior czerwony i czarny
Jajka przepiórcze gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu ( ułatwi nam to obieranie ). Kiedy „maleństwa” ugotują się przystępujemy do przygotowania farszu: serek mascarpone blendujemy z majonezem oraz żółtkami delikatnie wyciągniętymi z jajka, dodajemy sól i pieprz, słodką paprykę oraz odrobinę tymianku. Taką masą szprycujemy nasze jajka dekorując na wierzchu odrobiną tymianku i kawiorem. Po prostu pycha!
Czas na zupę.
Zastanawiałem się czy podać przepis na żurek, czy na barszcz biały. Wydaje mi się, że o ile z żurkiem na Śląsku nie ma problemu, o tyle z barszczem białym bywa różnie. Dlatego podam przepis na prawdziwy, babciny biały barszcz.
BIAŁY BARSZCZ
1/2 litra kwaśnego mleka
1/2 litra rosołu lub wywaru
0,2 kg boczku wędzonego surowego
0,2 kg kiełbasy białej
1/2 cebuli
sól
pieprz
majeranek
czosnek świeży
liść laurowy
ziele angielskie
odrobina mąki
Wywar podgrzewamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy będzie już gorący, dolewamy kwaśne mleko cały czas mieszając trzepaczką. Grudki i tak powstaną, ale ważne by nie było ich zbyt wiele.
W trakcie gotowania barszczu, na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, cebulę i białą kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy wszystko do naszego wywaru.
Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dolewamy do barszczu, by go odrobinę zagęścić. Na koniec przeciskamy czosnek, dosypujemy majeranek doprawiamy solą i pieprzem. Później zupę grupo posypujemy pietruszką.
Jeśli mamy problem z zakupem kwaśnego mleka, to możemy przygotować je sami. Do 1 litra mleka wlewamy kubeczek kefiru i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni
Danie główne:
SCHAB Z MORELAMI
potrzebujemy:
2 kg schabu bez kości,
25 dag suszonych moreli,
puszka ananasa w syropie,
2 łyżki klarowanego masła,
sól i pieprz do smaku
Schab myjemy i suszymy, następnie porządnie nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Morele suszone zalewamy syropem z ananasa i odstawiamy na około 2,5 godziny. Ananasa blendujemy i łączymy z masłem i pieprzem. Teraz musimy zrobić otwór w schabie. Najlepiej cienkim ostrym nożem, następnie otwór smarujemy pastą z ananasa i wkładamy dość ciasno morele. Schab wkładamy do rękawa piekarniczego, zalewamy sokiem z ananasa w którym kąpały się morele i pieczemy ok. 1,5 godz w temp. 180st. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i smarujemy schab wodą z miodem dla uzyskania pięknej glazurki.
Dobrym sposobem na określenie idealnego stanu upieczenia mięsa jest kontrola temperatury wewnątrz. W tym celu polecam zakupić termometr do mięsa, kosztuje kilka złotych a potrafi ocalić mięso przed wyschnięciem bądź niedopieczeniem.
Na koniec coś na słodko:
MAZUREK MIGDAŁOWY
składniki ciasta:
30 dag mąki
15 dag cukru
20 dag margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej
odrobina soli
masa marcepanowa
20 dag migdałów mielonych
20 dag cukru pudru
sok z cytryny
aromat migdałowy
lukier
3/4 szkl cukru
woda
sok z połowy cytryny
aromat migdałowy
dekoracja
bakalie i migdały
Zaczynamy od zagniatania ciasta mieszając wszystkie jego składniki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich odkrawamy około 1/5 na „wałeczek” dookoła. Ciasto wałkujemy na prostokąty, a do odciętej części dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki, by było nieco twardsze. Z twardszego ciasta wykonujemy „bandy” mazurka albo w formie warkocza albo wałeczka. jak kto woli. Można też wykonać na obrzeżach wzór widelcem. Ciasto pieczemy w 180 st C około 20 -25 min.
W czasie kiedy ciasto jest w piecu zajmiemy się marcepanem. Migdały musimy dobrze zmielić i utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać aromat ( kilka kropli) oraz sok z cytryny, by powstała masa była podobną konsystencją do ciasta. Teraz masę zlepiamy w formę kulki ( dobrze jest posmarować ręce olejem), masę dzielimy na pół, rozwałkowujemy w folii spożywczej i wylepiamy nią upieczone mazurki.
Ostatni etap to lukier. Cukier zalać niewielką ilością wody, tak by powstała płynna masa. Gotujemy do momentu, kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i odrobinę aromatu migdałowego. Ucieramy aż powstanie biała masa lukrowa. Polewamy nią nasze mazurki i dekorujemy migdałami i bakaliami.
Kochani jeszcze raz z całego serca zdrowych cudownych smacznych świąt, pokoju ducha i raju dla podniebienia.
Tagi: Michał Bałazy, Święta, przepisy, Dania
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+72 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+31 / -0Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29Niecodzienne sceny podczas mszy rezurekcyjnej. Mężczyzna wszedł na ołtarz, szarpał się ze służbą
+19 / -3Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert