zamknij

Wiadomości

Michał Bałazy radzi, co podać na świąteczny stół

2013-03-30, Autor: Michał Bałazy
Jaja przepiórcze z kawiorem, biały barszcz, schab z morelami i mazurek migdałowy – to według kucharza z Jastrzębia-Zdroju najlepsze potrawy na święta.

Reklama

Witam pięknie wszystkich miłośników portalu tujastrzebie.pl. Kochani święta to dla mnie cudowny czas odpoczynku i który mogę poświęcić mojej rodzinie. Natomiast dla nas wszystkich to czas wielkiego gotowani. Postanowiłem zaprezentować kilka łatwych przepisów na smaczne dania wielkanocne. Mam nadzieję że skusicie się na przygotowanie chociaż jednego z nich.

Na początek proponuję:

 

 

JAJA PRZEPIÓRCZE Z KAWIOREM (liczymy 2 jajeczka na 1 domownika)

 

 

8 jaj przepiórczych
2 łyżki majonezu
1 łyżka sera mascarpone ( min 79% tłuszczu)
szczypta słodkiej papryki

tymianek świeży
sól

pieprz

kawior czerwony i czarny

 

Jajka przepiórcze gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu ( ułatwi nam to obieranie ). Kiedy „maleństwa” ugotują się przystępujemy do przygotowania farszu: serek mascarpone blendujemy z majonezem oraz żółtkami delikatnie wyciągniętymi z jajka, dodajemy sól i pieprz, słodką paprykę oraz odrobinę tymianku. Taką masą szprycujemy nasze jajka dekorując na wierzchu odrobiną tymianku i kawiorem. Po prostu pycha!

 

 

Czas na zupę.

 

Zastanawiałem się czy podać przepis na żurek, czy na barszcz biały. Wydaje mi się, że o ile z żurkiem na Śląsku nie ma problemu, o tyle z barszczem białym bywa różnie. Dlatego podam przepis na prawdziwy, babciny biały barszcz.

 

 

BIAŁY BARSZCZ

 

1/2 litra kwaśnego mleka
1/2 litra rosołu lub wywaru
0,2 kg boczku wędzonego surowego
0,2 kg kiełbasy białej
1/2 cebuli

sól
pieprz
majeranek
czosnek świeży

liść laurowy
ziele angielskie

odrobina mąki

 

Wywar podgrzewamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy będzie już gorący, dolewamy kwaśne mleko cały czas mieszając trzepaczką. Grudki i tak powstaną, ale ważne by nie było ich zbyt wiele.

W trakcie gotowania barszczu, na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, cebulę i białą kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy wszystko do naszego wywaru.

Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dolewamy do barszczu, by go odrobinę zagęścić.  Na koniec przeciskamy czosnek, dosypujemy majeranek doprawiamy solą i pieprzem. Później zupę grupo posypujemy pietruszką.

Jeśli mamy problem z zakupem kwaśnego mleka, to możemy przygotować je sami. Do 1 litra mleka wlewamy kubeczek kefiru i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni

 

 

Danie główne:

 

SCHAB Z MORELAMI

potrzebujemy:


2 kg schabu bez kości,
25 dag suszonych moreli,
puszka ananasa w syropie,
2 łyżki klarowanego masła,
sól i pieprz do smaku

Schab myjemy i suszymy, następnie porządnie nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Morele suszone zalewamy syropem z ananasa i odstawiamy na około 2,5 godziny. Ananasa blendujemy i łączymy z masłem i pieprzem. Teraz musimy zrobić otwór w schabie. Najlepiej cienkim ostrym nożem, następnie otwór smarujemy pastą z ananasa i wkładamy dość ciasno morele.  Schab wkładamy do rękawa piekarniczego, zalewamy sokiem z ananasa w którym kąpały się morele i pieczemy ok. 1,5 godz w temp. 180st. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i smarujemy schab wodą z miodem dla uzyskania pięknej glazurki.

 

Dobrym sposobem na określenie idealnego stanu upieczenia mięsa  jest kontrola  temperatury wewnątrz. W tym celu polecam zakupić termometr do mięsa, kosztuje kilka złotych a potrafi ocalić mięso przed wyschnięciem bądź niedopieczeniem.  

 

 

Na koniec coś na słodko:

 

MAZUREK MIGDAŁOWY

 

 

składniki ciasta:


30 dag mąki
15 dag cukru
20 dag margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej
odrobina soli

masa marcepanowa

20 dag migdałów mielonych
20 dag cukru pudru
sok z cytryny
aromat migdałowy


lukier
3/4 szkl cukru
woda
sok z połowy cytryny
aromat migdałowy

 

dekoracja
bakalie i migdały

 

Zaczynamy od zagniatania ciasta mieszając wszystkie jego składniki.  Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich odkrawamy około 1/5 na „wałeczek” dookoła. Ciasto wałkujemy na prostokąty, a do odciętej części dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki, by było nieco twardsze. Z twardszego ciasta wykonujemy „bandy” mazurka albo w formie warkocza albo wałeczka. jak kto woli. Można też wykonać na obrzeżach wzór widelcem. Ciasto pieczemy w 180 st C około 20 -25 min.

 

W czasie kiedy ciasto jest w piecu zajmiemy się marcepanem. Migdały musimy dobrze zmielić i utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać aromat ( kilka kropli) oraz sok z cytryny, by powstała masa była podobną konsystencją do ciasta. Teraz masę zlepiamy w formę kulki ( dobrze jest posmarować ręce olejem), masę dzielimy na pół, rozwałkowujemy w folii spożywczej i wylepiamy nią upieczone mazurki.

 

Ostatni etap to lukier. Cukier zalać niewielką ilością wody, tak by powstała płynna masa. Gotujemy do momentu, kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i odrobinę aromatu migdałowego. Ucieramy aż powstanie biała masa lukrowa. Polewamy nią nasze mazurki i dekorujemy migdałami i bakaliami.

 

Kochani jeszcze raz z całego serca zdrowych cudownych smacznych świąt, pokoju ducha i raju dla podniebienia.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 698