zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Mistrzowie kuchni na warsztatach w ZS 2

Uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju po raz kolejny mieli okazję uczyć się przyszłego fachu od najlepszych. W szkole zorganizowano „Lekcję z Mistrzem”, którą poprowadzili Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas – eksperci kulinarni i współautorzy książki pt. „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”.

Reklama

Podczas warsztatów uczniowie ZS 2 pod czujnym okiem ekspertów mogli przygotować potrawy według przepisów z książki pt. „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”. Ta pochodząca z 1682 roku księga, to najstarsza polska książka kucharska, która została zrekonstruowana dzięki pracy Jerzego Poznańskiego, Andrzeja Pawlasa i Jarosława Dumanowskiego. Podczas zajęć uczniowie przygotowali następujące smakołyki: „karp z piernikiem”, „potrawa czarno gotowana z powidłami – w roli głównej udziec z dzika”, „baba grochowa” oraz „tort ścinakowy”.Po zajęciach praktycznych odbył się wykład dla wszystkich uczniów klas gastronomicznych, którego gościem specjalnym był Michał Bałazy - Ambasador Kulinarny Polski, który reprezentuje nasz kraj podczas targów oraz konkursów, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Pracował między innymi dla Królowej Brytyjskiej Elżbiety II.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy pójdziesz na wybory samorządowe?



Oddanych głosów: 44