zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Młodzi kucharze z ZS 2 na warsztatach kuchni molekularnej

Uczniowie drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego poznali tajniki kuchni molekularnej. Młodzi kucharze wzięli udział w wykładzie i pokazie, które odbywały się w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

Reklama

Pokaz poprowadził Łukasz Konik, kucharz-naukowiec, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN oraz  poszukiwacz niezwykłych smaków. Podczas zajęć młodzi ludzie mogli pod okiem specjalisty doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Wśród 300-osobowej widowni uczniowie jastrzębskiej „Dwójki” należeli do najbardziej aktywnych i chętnych do pracy.

Uczniowie mieli możliwość przygotowania kawioru o smaku marchewki, ugotowania łososia metodą sous-vide, usmażenia mięsa drobiowego w wodzie, przygotowania deserów z wykorzystaniem ciekłego azotu, czy spróbowania napoju z dodatkiem suchego lodu. Zajęcia z pewnością będą dla młodych kucharzy inspiracją w ich dalszej przygodzie z gotowaniem.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.