Śląska Organizacja Turystyczna ogłasza nabór drużyn do konkursu kulinarnego oraz nabór jury konkursu kulinarnego pt. „Śląskie Smaki”. Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie.
Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku promuje kuchnię regionalną województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propaguje wartości, której jej towarzyszą. Kuchnia ta – choć tradycyjną – zawiera też wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy stylu życia.
Nasze województwo ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się także pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy więc tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie. Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie jednak całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego.
Konkurs odbywać się będzie w trzech kategoriach:
Zadaniem uczestników będzie przygotowanie inspirowanych lokalnymi tradycjami kulinarnymi: przystawek, deserów, zup lub dania głównego. Zgłoszenia przyjmowane są do 1 kwietnia 2020 r. Ostateczna lista uczestników zostanie zaś przedstawiona do 30 kwietnia br. Ilość miejsc jest ograniczona. Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 21 czerwca w Koszęcinie.
Organizatorzy wydarzenia szukają także kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników.
WIęcej informacji i formularz zapisów można znaleźć na stronie Śląskich Smaków.
Tagi: Śląskie Smaki, nabór, Koszęcin
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert