zamknij

Wiadomości

Nie masz jeszcze nic na tłusty czwartek? Możesz zrobić chrust

2014-02-27, Autor: pww
- Zrobienie faworków to nic trudnego – przekonuje popularny jastrzębski kucharz Michał Bałazy. – W tłusty czwartek obowiązkowo muszą znaleźć się na każdym stole – dodaje.

Reklama

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej

4 żółtka

1 łyżka spirytusu

½ łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

6  łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

 

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Żółtka ucieramy ze spirytusem, dodajemy śmietanę.Zagniatamy na jednolitą masę. Kolejno przekładamy ciasto na blat i "zbijamy" drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Wałkiem uderzamy w ciasto powodując jego rozpłaszczenie następnie ponownie zwijamy i znów bijemy wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu bardzo kruche.

Kolejny etap to wałkowanie ciasta. W tym celu bierzemy małą porcję ciasta i wałkujemy cieniutko na blacie posypanym mąką. Pamiętajmy, by zarówno ciasto jak i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.

Ciasto kroimy na paski szerokości ok. 3- 4cm, a następnie  na prostokąty lub równoległoboki o długości 10-12 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden z końców.

Faworki / chrust smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy do odsączenia na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 690