Od kwietnia na rybnickim deptaku działa niecodzienna restauracja, w której ludzie tracą poczucie czasu. Rekordzistki spędziły w niej ponad 7 godzin świetnie się bawiąc, próbując przy okazji orientalnych dań. Co szczególnego jest w PatioSushi?
Sushi na deptaku – tu trzeba zajrzeć
Sushi przestało być daniem luksusowym, dostępnym jedynie dla osób o wysublimowanych kubkach smakowych i zasobnym portfelem. Substytuty tego tradycyjnego japońskiego dania dostępne są w sklepach i marketach. Ci, którzy wolą jednak poznać prawdziwy smak sushi, wybierają restaurację.
Na deptaku znajdziemy ciekawe miejsce, które przyciąga do siebie nie tylko kuchnią orientalną, ale również atmosferą. Tworzą ją sami klienci, ale również właścicielka. - Długo szukaliśmy odpowiedniego miejsca do otwarcia restauracji – wyznaje pani Irma.
Ona i jej mąż znaleźli lokal przy ul. Powstańców Śląskich, który trzeba było dostosować do prowadzenia działalności gastronomicznej. Wcześniej w tym miejscu przez 15 lat działał bowiem sklep odzieżowy. Samo otwarcie PatioSushi nastąpiło w kwietniu tego roku.
Pomysł zrodził się ze smakiem
Skąd pojawił się pomysł na uruchomienie restauracji z kuchnią orientalną? Jak się okazuje zrodził się on wskutek pasji podróżniczych. - Z mężem i grupą przyjaciół wyjechaliśmy 6 lat temu do Tajlandii, potem były Chiny. We wszystkich odwiedzonych miejscach oprócz kultury pociągała nas kuchnia. Próbowaliśmy smaków, każdy czegoś innego. Z tego też powodu zaczęliśmy się interesować kuchnią dalekiego wschodu. Zastanawialiśmy się, co możemy przenieść do Polski – dodaje.
Właściciele restauracji zdecydowali więc podzielić się swoją pasją z innymi. Jak się okazuje, ten pomysł przypadł do gustu mieszkańców.
Ten rekord będzie trudny do pobicia
Wygląd i kolorystyka wnętrza restauracji odpręża. Nie uświadczymy tutaj krzykliwych napisów, kolorów pobudzających do działania. Wręcz przeciwnie, dzięki orientalnej stylistyce, delikatnemu oświetleniu i kojącej zieleni w odpowiedni sposób przygotujemy się do uczty.
- Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie będzie można nawiązać relacje z klientami. Udało nam się to – wracają do nas, a nawet przynoszą własne pamiątki z podróży na dalekim wschodzie. Znajdują się za gablotą – wskazuje nam miejsce pani Irma. - To klienci tworzą ten rodzinny klimat, co nas bardzo cieszy.
PatioSushi może pochwalić się też niepisanym rekordem. - Pewnego dnia do lokalu weszło pięć pań, które mówiąc najprościej – zasiedziało się. Wychodząc z restauracji powiedziały, że to był niesamowity dzień, ponieważ spędziły u nas 7 godzin i 25 minut – śmieje się nasza rozmówczyni.
Nowy lokal cieszy się zainteresowaniem nie tylko miłośników orientalnej kuchni, ale również osób, które mają z nią mało do czynienia. - Przychodzą dziadkowie z wnukami, rodzice z dziećmi. Przedział wiekowy klientów jest bardzo różny. Rodzinny charakter restauracji pozwala nam też na organizację kameralnych urodzin dla 12-14 osób – podkreśla właścicielka restauracji.
Nie tylko sushi
Nie każdy może być miłośnikiem surowej ryby, czy ryby w ogóle. Czy takie osoby mogą zatem znaleźć coś ciekawego dla siebie w takiej restauracji? Uspokajamy. Menu PatioSushi jest urozmaicone przeróżnymi daniami. Możemy zamówić np. pierożki gyoza z kurczakiem lub wegetariańskie, a to dopiero początek. - Mamy też ciepłą kuchnię w postaci makaronów udon, zupy miso shiru czy sałatki – wymienia nasza rozmówczyni.
Menu z pełną listą dań znajdziecie TUTAJ.
Oprócz jedzenia dostępne są też napoje i alkohole jak sake podawane na zimno lub ciepło. Jest również popularne w Polsce japońskie wino śliwkowe czy wina z polskich winnic, które dostosowane są do serwowanych potraw.
Jak należy jeść sushi?
Takie pytanie zadaje sobie zapewne wiele osób. Jak się okazuje, klienci o swoich problemach dzielą się z właścicielami restauracji. - Nie mają oporów, by zapytać się nas, jak jeść pałeczkami. Staramy się pomagać i pokazywać, jak poruszać się przy stole. Ostatecznie, gdy nie wychodzi nam jedzenie pałeczkami – rolki sushi jedzmy palcami. Absolutnie odmawiamy posługiwanie się widelcem, co w Japonii byłoby obrazą – podkreśla pani Irma.
Na koniec ciekawostka: Japończycy nie mieszają sosu sojowego z wasabi. Są jednak osoby, które to robią. - Dla mnie najlepszą formą jest nałożenie wasabi na sushi i zamoczenie go w sosie sojowym. Sushi polega na harmonii smaku – żaden jego element nie może przeważać. Marynowany imbir służy natomiast do przeczyszczania kubków smakowych, by poczuć walory innych kawałków dania – wyjaśnia nasza rozmówczyni.
Restauracja PatioSushi znajduje się na deptaku, przy ul. Powstańców Śląskich 6. Prowadzi też
catering podczas imprez okolicznościowych. W celu uzgodnienia szczegółów zapraszamy do kontaktu telefonicznego: tel. (48) 692 641 444 lub mailowego [email protected].
Istnieje też możliwość zamówienia z dowozem pod wskazany adres. Dostawa do klienta obejmuje promień około 15 km od miejsca restauracji. Przy większych zamówieniach powyżej 200 zł dostawa do 15 km gratis.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert