10 grudnia na Rondzie Schumana w Brukseli odbyło się jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Europie - Wigilia Narodów. Wszystkie kraje członkowskie Unii Europejskiej posiadające stałe przedstawicielstwa w Brukseli, prezentowały tradycyjne dla swego kraju potrawy świąteczno – noworoczne. Polskę reprezentowali Tomasz Duda – szef kuchni Stałego Przedstawicielstwa RP w Brukseli i jastrzębianin Michał Bałazy – kucharz, polski ambasador kulinarny.
Wśród potraw przygotowywanych przez Polaków znalazły się: tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, schab ze śliwką (suską sechlońską) w lekkim sosie mięsnym, bigos gotowany kilkanaście godzin oraz barszcz – specjalność Michała – przygotowany z pieczonych buraków, kwaśnych jabłek i dużej ilości palonych warzyw, długo gotowany na bardzo małym płomieniu.
- Nie będę ukrywał, że był to dla mnie ogromny zaszczyt. Reprezentowanie kraju podczas tak wspaniałego wydarzenia jest wielkim wyróżnieniem. W trakcie długiego wieczoru odwiedziło nas kilka tysięcy osób, słowo „dziękuję, było smaczne” usłyszałem we wszystkich językach świata. Najbardziej wzruszające były dla mnie wizyty mieszkańców Belgii, którzy zjechali się spoza Brukseli, by przypomnieć sobie smak prawdziwych polskich świąt. Ich radość była tak wielka, jak radość dziecka odnajdującego pod choinką wymarzoną zabawkę – relacjonuje Michał Bałazy.
A co zaserwowali kucharze z innych państw? Irlandia przygotowywała fantastyczne befsztyki wołowe, Włochy oprócz dań świątecznych częstowały pizzą i parmezanem. Dania – serami, dżemami i konfiturą z żurawiny. Austria Słowacja i Francja skupiły się na najlepszych winach. Mimo wszystko największe kolejki ustawiały się do stanowiska Polski. - To z naszej kuchni pachniało najpiękniej – przynajmniej tak twierdzili odwiedzający nas goście. Wśród nich pojawili się ministrowie, ambasadorowie a także delegacja szefa Rady Europy Donalda Tuska z zapytaniem, czy mimo tego, że szef ma dużo spotkań i nie może być osobiście, możemy przygotować porcję bigosu na wynos – opowiada Michał.
Wielką niespodzianką dla Michała Bałazego były odwiedziny jastrzębianina - Juliana Rottera - urzędnika Europejskiej Organizacji ds. Bezpieczeństwa Żeglugi Powietrznej, prof. Mii Wouters, szefowej European Aviation Club oraz Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego Piotra Orłowskiego.
- Wieczór zakończył się kilka chwil po 22.00. Następnego dnia miałem przyjemność przygotowywać wraz z Tomkiem kolację wigilijną wydawaną przez Nadzwyczajnego Ambasadora RP w Brukseli Marka Prawdę – mówi jastrzębianin.
>> Fotogaleria: Wigilia Narodów w Bruskeli <<
Polscy kucharze przygotowali dania, które serwowane były podczas Wigilii Narodów. Największym powodzeniem cieszyły się pierogi, ale nie brakowało też amatorów śledzi, piernika i rolady z makiem. - Te dwa wydarzenia na długo pozostaną w moim sercu. Cieszę się niesamowicie, że mogłem w nich uczestniczyć i promować moje ukochane miasto. To dla mnie bardzo ważne, że coraz mocniej czuję wsparcie miasta w inicjatywach, których się podejmuje i jak już kiedyś mówiłem wierzę, że tak jak ja jestem dumny z mojego miasta, tak mieszkańcy Jastrzębia są choć trochę dumni ze mnie – podsumowuje Michał Bałazy.
_____________________________________________________________________________________
Przy okazji przypominamy o konkursie w którym do wygrania jest słoik moczki przygotowany przez Michała Bałazego.
Pytanie konkursowe brzmi: Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna i dlaczego?
Odpowiedzi należy wysłać na adres: redakcja@tujastrzębie.pl do niedzieli, 20 grudnia 2015 roku do godziny 18.00.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Pożegnanie Jerzego Kuliga - legendy jastrzębskiego futbolu (zdjęcia)
7753Wyłączenia prądu w Jastrzębiu-Zdroju [HARMONOGRAM]
3293Miasto podzieliło pieniądze na kluby sportowe. Nie zabrakło dyskusji o wysokości dotacji
3226[AKTUALIZACJA] Wypadek w kopalni Knurów-Szczygłowice: górnicy już na powierzchni
2642LPR przy KWK Pniówek. Poszkodowany górnik z urazem żeber
1367Powitajcie Jasia. To pierwsze dziecko urodzone w Jastrzębiu w 2025 roku!
+7 / -0Od 12 lat są rodziną zastępczą. To nie praca, lecz misja i powołanie
+7 / -0Odszedł Jerzy Kulig – Wielka Legenda GKS-u Jastrzębie
+6 / -0Został złapany na gorącym uczynku. Nie spodziewał się, że na stacji jest policjant
+5 / -0Pijany 28-latek wjechał do rowu i uderzył w drzewo. Miał sądowy zakaz prowadzenia pojazdów
+4 / -0"Zainwestowała" w "Baltic Pipe". Straciła blisko 20 tys. złotych
1Górnicy w Warszawie: jak będzie trzeba, będziemy tu co miesiąc. W proteście uczestniczyło ok. 10 tys. osób
1Pijany awanturnik w drogerii. Krzyczał, zakłócał porządek
0KWK Knurów-Szczygłowice: zmarł jeden z poparzonych górników
0KWK Knurów-Szczygłowice: ewakuowano 44 górników, nie ma ofiar. Są poparzeni, z urazami kończyn
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert