zamknij

Wiadomości

Pomysł na bożonarodzeniową zupę według kucharza z Jastrzębia-Zdroju

2016-12-25, Autor: df

W większości domów bożonarodzeniowy obiad nie obejdzie się bez pierwszego dania. Zazwyczaj gotujemy czerwony barszcz, zupę rybną lub grzybową. Dzisiaj przedstawiamy przepis na świąteczną zupę, która gości na stole ambasadora kulinarnego Polski.

Reklama

Dzisiejsza propozycja na pierwsze danie świątecznego obiadu według Michała Bałazego to zupa grzybowa. Potrawa z suszonych prawdziwków z dodatkiem rozmarynu nie tylko świetnie smakuje, ale też posiada wspaniały aromat. Zresztą, sami sprawdźcie. Recepturę przedstawiamy poniżej.

Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • makaron łazanki,
  • 1 łyżka masła,
  • 6 łyżek śmietany 18%,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • sól.

Przygotowanie:

Najpierw delikatnie przepłucz grzyby, a następnie zalej je zimną wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kolejnego dnia odcedź grzyby przez sitko i pokrój dość drobno. Pozostałą po moczeniu wodę wlej do garnka i dolej bulion warzywny.

Zupę gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę masła i zabiel zupę przygotowaną śmietaną. Na końcu dodaj ugotowany makaron i podaj na świąteczny stół.

SMACZNEGO!

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 3

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Domka Stronka 2017-12-02
    17:57:41

    0 0

    Ja jeszcze do grzybowej dodaję koncentrat grzybowy z krakusa, jest bardzo pachnący, zrobiony z suszonych grzybków. Zupka wychodzi pyszna. Śmietany nie dodaję, za to sporo kopru.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.