zamknij

Wiadomości

Popularny kucharz czytał dzieciom z jastrzębskiego przedszkola

2013-10-17, Autor: pww
Michał Bałazy, kucharz z Jastrzębia-Zdroju włączył się do akcji "Cała Polska czyta dzieciom". Oprócz baśni "Czerwony Kapturek", przygotował dla milusińskich z Publicznego Przedszkola nr 20 cytrynowe ciasto babuni.

Reklama

Pan Michał został zaproszony do przedszkolaków przez jedną z nauczycielek, Katarzynę Bryk. Na spotkanie z milusińskimi przygotował baśń braci Grimm „Czerwony Kapturek”. – Dzieci słuchały jak zaczarowane. A ja dwoiłem się i troiłem, by jak najlepiej przekazać treść mojej ulubionej baśni – powiedział kucharz.

- To naprawdę świetne uczucie, kiedy widzisz w oczach maluchów radość i zadowolenie, gdy słuchają o miłości rodziców do córeczki, czy o kochanej babci.  Naprawdę widać, że wiedzą czym jest miłość. Wspaniałe były też reakcje dzieci na wieść o zbliżającym się wilku. W pewnym momencie niektóre z nich maiły oczy wielkie jak wspomniane zwierzę po zjedzeniu babci  - opowiada pan Michał.

Dzieci zrozumiały sens baśni i bez problemów poradziły sobie z odpowiedziami na zadawane pytania. W nagrodę za wspaniałe spotkanie, przedszkolaki spróbowały ciasta babuni, które Kapturek niósł do chorej babci. Smakołyk przygotował oczywiście zaproszony gość.

- Sam fakt przebywania z dziećmi zawsze daje mi wielką radość. Jednak gdy usłyszałem, że ciasto jest  „genialne”, „cudowne” i „mega ekstra bomba”, to moje serce moje wypełniła wielka satysfakcja. W końcu dzieci to najszczersi i jednocześnie najostrzejsi jurorzy – podsumowuje jastrzębianin.

> Więcej zdjęć z wizyty kucharza w przedszkolu można zobaczyć tutaj

Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkowe cytrynowe ciasto babuni.

1 opakowanie margaryny (250g)

1 szklanka drobnego cukru

4 jajka

2 szklanki mąki ( polecam tortową )

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 duża cytryna

 

Margarynę ucieramy z cukrem i pojedynczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy sok. Skórkę mieszamy z sokiem i odstawiamy na chwilkę. Następnie do masy wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy sok ze skórką z cytryny i drugą szklaną mąki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto przelewamy do blachy, posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (3):
  • ~anika78 2013-10-17
    09:30:49

    1 0

    Miło, że w naszym mieście są osoby, którym się chce coś robić i pokazywać. Pan Michał rzeczywiście wygląda na osobę, która kocha dzieci i z którą najmłodsi na pewno się nie nudzą.

  • ~joseph 2013-10-17
    14:36:07

    0 0

    Dużo jest w mediach ostatnio o panu Michale. Nie zdziwiłbym się, gdyby za rok okazało się, że nasz kucharz marzy o karierze radnego. W końcu warto o sobie przypomnieć przed wyborami, a pan Michał już kiedyś był przewodniczącym Młodzieżowej Rady Miasta.

  • ~wishlist 2013-10-17
    16:52:18

    1 0

    No, wyrósł nam jastrzębski celebryta :D

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy pójdziesz na wybory samorządowe?



Oddanych głosów: 47