W Jastrzębiu-Zdroju, a konkretnie w Parku Zdrojowym powstała największa w Polsce sałatka jarzynowa. Rekord należy do organizatora niedzielnego wydarzenia, jakim był Festiwal Śląskie Smaki oraz gospodyń wiejskich z naszego miasta.
Dokładnie 132,8. Tyle kilogramów sałatki jarzynowej przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich podczas Festiwalu Śląskie Smaki, który w tę niedzielę odbył się w Parku Zdrojowym. Aby przygotować tak olbrzymią, a zarazem rekordową porcję "szałotu" wykorzystano: 21 kilogramów marchewki, 20 pietruszki, 6 pora, 20 selera, 75 ziemniaków, 100 sztuk jajek, 15 puszek groszku i 3 duże wiadra ogórków kiszonych – a do tego majonez, musztarda i przyprawy.
To nowy rekord polski! Poprzedni został ustalony w Drawnie, wówczas sałatka warzyła 123,7 kg.
Udało się. Myślę, że jastrzębianie będą zadowoleni. Dałyśmy z siebie wszystko, wyszło nam 132,8 kilogramów szałotu. Jestem zmęczona, ale szczęśliwa – mówiła tuż po ważeniu Dorota Ledwoń z KGW Ruptawa.
Pomysłodawcą bicia rekordu był organizator imprezy - Instytut Dziedzictwa i Dialogu Łaźnia Moszczenica. Natomiast za przygotowanie sałatki jarzynowej odpowiedzialne były panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Bzia, Szerokiej, Ruptawy, Moszczenicy, Jastrzębia Górnego oraz Boryni-Skrzeczkowic.
To nie jedyny sukces Jastrzębia-Zdroju na festiwalu. W odbywającym się podczas wydarzenia konkursie kulinarnym KGW Szeroka zdobyło „Złoty Fartuch” w kategorii amatorzy, zaś uczniowie miejskiego Zespołu Szkół nr 2 „Brązowy Fartuch” w kategorii szkoły gastronomiczne.
----
Szałot (znany również jako sałatka jarzynowa) to popularne danie w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Jest to zimna sałatka, składająca się głównie z gotowanych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewki, groszek, ogórki kiszone, jajka i czasami jabłka.
Szałot zazwyczaj jest przygotowywany z gotowanych składników, które następnie są pokrojone w kostkę lub plasterki. Wszystkie składniki są następnie mieszane z majonezem lub śmietaną, co nadaje sałatce kremową konsystencję i dodaje smaku. Często do szałotu dodaje się również korniszonów, cebulę, szczypiorek, kiszone grzyby lub inne składniki, w zależności od preferencji i regionalnych tradycji.
Szałot jest popularnym daniem na różne okazje, takie jak przyjęcia, uroczystości rodzinne, czy wigilie. Może być podawany jako przystawka, dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Jego smak jest zazwyczaj delikatny, kremowy i lekko kwaśny ze względu na dodatek kiszonek.
Sałatka jarzynowa, zwana szałotem, ma różne warianty w różnych krajach, ale zawsze opiera się na gotowanych warzywach i sosie majonezowym lub śmietanowym. Jest to danie, które cieszy się dużą popularnością i smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Sezon dożynkowy zakończony. Za nami dożynki miejskie [zdjęcia]
4880SP nr 4: Powstała roślinna oaza - Zielone Laboratorium
1770Dzień przedszkolaka z jastrzębskimi mundurowymi
1011Nowe wyposażenie pracowni w ZS nr 2. Pojawiła się recepcja oraz "pokój hotelowy"
967Nowe stroje dla gospodyń z Ruptawy
395SP nr 4: Powstała roślinna oaza - Zielone Laboratorium
+3 / -0Ranking: Najlepsze szkoły podstawowe w Jastrzębiu-Zdroju
+10 / -7Dzień przedszkolaka z jastrzębskimi mundurowymi
+1 / -0Porozumienie podpisane. Policjanci pomogą w kształceniu przyszłych mundurowych
+1 / -0Uroczystość Złotych Godów. Świętowało 30 par z Jastrzębia!
+2 / -1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert