W ramach Tygodnia Edukacji Globalnej odbyły się warsztaty, konkursy, wykłady i inne działania informacyjne. Sukcesem jest coraz większa liczba uczniów oraz nauczycieli chętnych do angażowania się w działania i promowanie TEG.
Zadania zorientowane na promowanie wiedzy i umiejętności wynikających z tegorocznego hasła przewodniego TEG czyli „Bezpieczeństwo żywnościowe” podejmowano również w ramach Zespołu Pozalekcyjnych Zajęć Wychowawczych. Podczas weekendowych ćwiczeń uczniowie obejrzeli prezentacje „Odpowiedzialna konsumpcja” oraz „Żywność”. Dzięki nim uczniowie dowiedzieli się więcej o problemie głodu na świecie i kryzysu żywnościowego, a także negatywnych skutkach marnowania żywności.
Jednym z działań zaplanowanych w ramach akcji było przygotowanie sałatki owocowej. Dlatego też dziewczęta i chłopcy wraz z nauczycielami udali się na zakupy, zwracając szczególną uwagę, aby wybrane przez nich artykuły było produkowane lokalnie. Samo przygotowanie sałatki okazało się najprzyjemniejszym punktem dnia. Do obierania i krojenia owoców z równym zapałem przystąpili zarówno najmłodsi uczniowie, jak i ci uczęszczający do szkół ponadgimnazjalnych. Okazało się to nie tylko świetną nauką i zabawą, ale też sposobem do zintegrowania podopiecznych szkoły.Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert