zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Uczniowie „Dwójki” wygrali wojewódzki konkurs kulinarny

W Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju odbyła się druga edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Para w kuchni”. Tym razem młodzi kucharze przygotowali schab wieprzowy w towarzystwie cukinii. Na podium stanęły dwa zespoły z Jastrzębia.

Reklama

Druga edycja konkursu „Para w kuchni” odbyła się 26 października. Do rywalizacji przystąpiło dziewięć zespołów reprezentujących szkoły z Cieszyna, Wisły, Dąbrowy Górniczej, Wodzisławia Śląskiego, Ornontowic, Bierunia i Jastrzębia-Zdroju. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie schabu wieprzowego w towarzystwie cukinii.

Na podium stanęli uczniowie jastrzębskiej „Dwójki”, zajmując dwie najwyższe lokaty! Pierwsze miejsce zdobyły Iwona RajwaAleksandra Jankowska z klasy 3dT, wykonując schab z żurawiną, migdałami i makaronem warzywnym. Drugie miejsce zajęły Angelika DudzińskaEwelina Marcol z klasy 2cT, prezentując schab z suszonymi pomidorami i karmelizowaną cebulką na puree dyniowym w towarzystwie roladek z cukinii. Oba zespoły do konkursu przygotowała mgr Ewa Goraus. Trzecie miejsce zajęła drużyna z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu - Klaudia KrólKarol Główczyk, przygotowując schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą w towarzystwie grillowanej cukinii. Opiekunem drużyny była mgr Monika Herok.

Dodajmy, że wyniki konkursu jury ogłosiło po długich debatach, zaznaczając, że podczas oceny wcielili się w rolę konsumentów, dla których najważniejszy jest nie wygląd, a smak potrawy. Przewodniczący Carlos Gonzalez-Tejera podkreślił, iż wykonana przez kucharza potrawa powinna „zachwycić kubki smakowe klienta restauracji do tego stopnia, aby zaczął on mruczeć”. Jury uznało także, że tegoroczny obowiązkowy składnik potrawy, jakim był schab wieprzowy, jest niezwykle trudny w obróbce, gdyż w większości przypadków na talerzu jest zbyt suchy. Taki też był efekt wykonanych dań, z wyjątkiem potraw najwyżej ocenionych.

Kulinarne poczynania zostały ocenione przez jury, w skład którego zasiedli:
- Carlos Gonzalez-Tejera - znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania, promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów, naczelny ekspert kulinarny firmy Stalgast;
- Bożena Targosińska - kierownik gastronomii Restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu-Zdroju;
- Daniel Jakubiec - doświadczony i charyzmatyczny szef kuchni, członek Eurotoques Polska, prowadzący Akademię Gotowania i Szkołę Kulinarnych Mistrzów;
- Wiesław Wróblewski - członek Eurotoques Polska.

Podczas zmagań konkursowych Piotr JończykŁukasz Skonieczny - szefowie kuchni Restauracji „Dąbrówka” przeprowadzili dla uczniów klas gastronomicznych oraz przybyłych nauczycieli-opiekunów pokaz kulinarny. Zgromadzeni z dużym entuzjazmem przystąpili do degustacji wykonanych potraw: sałatki z dynią, żołądków gęsich ze smażonymi borowikami, a także potrawy będącej motywem przewodnim konkursu - schabu z cukinią.

Konkurs odbył się pod patronatem firmy Prymat, a jego sponsorami były restauracje z Jastrzębia-Zdroju i zakład mięsno-wędliniarski z Pielgrzymowic.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 682