zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

ZS2: młode mistrzynie kuchni zdobyły wyróżnienie

Pod koniec maja w Zespole Szkół Ekonomicznych im. K. Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej odbyła się VI edycja konkursu „Młodzi Gotują”.

Reklama

Tegorocznym mottem przewodnim konkursu był deser i przystawka z jaj. Okazało się ono szczęśliwe dla dwóch uczennic z Zespołu Szkół Nr 2 im. W. Korfantego w Jastrzębiu- Zdroju: Karoliny Jałowieckiej i Angeliki Siatkowskiej z klasy II d T.

Uczennice otrzymały wyróżnienie za aromat i smak przystawki, serwując „Potrójny przysmak leśniczego” – jajecznicę z serem, musztardą diżońską oraz świeżymi ziołami podaną na grzankach. Jako deser wykonały „Marzenie kapryśnej królowej” – suflet czekoladowy z sosem wiśniowym w asyście cytrynowej pianki z ciasteczkiem.


W konkursie rywalizowało aż 15 zespołów dwuosobowych z całego województwa śląskiego. Oprócz wykonania części praktycznej uczestnicy mieli do rozwiązania również test teoretyczny.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.