zamknij

Wywiady

Gościom z całego świata najbardziej zasmakowały hekele

- Przygotowywana ze śledzia, ogórka kiszonego, musztardy, cebuli i odrobiny pieprzu. Bardzo proste składniki, a smakuje genialnie

- mówi Michał Bałazy, Ambasador Kulinarny Polski, który niedawno był autorem dnia polskiego podczas Euro 2016. 

Redakcja: Kilka dni temu wróciłeś z Paryża. Przypomnij nam i naszym Czytelnikom, co tam robiłeś.

Michał Bałazy: Byłem autorem kulinarnego dnia polskiego, który w pierwotnej wersji miał się odbywać pod stadionem na Saint – Denis, ale ze względu na to, że Sekwana wylała przeniesiony został do ambasady polskiej w Paryżu.

Co przygotowywałeś na przyjęcie, które tam się odbywało?

Były dwie strefy. Pierwsza ciepła i tam były dania z całego świata. Z tego względu, że goście też byli z całego świata. A druga –dla mnie najważniejsza – tradycyjny polski stół. Znalazły się tam pasztety, krupnioki, salcesony. Potrawy, które dla nas wydawałoby się bardzo proste i zwyczajne, natomiast we Francji zrobiły niesamowitą furorę.

Co najbardziej przypadło do gusty tym, którzy mieli okazję raczyć się polskimi specjałami?

Zdecydowanie mój najmocniejszy punkt, czyli śląska sałatka hekele. Przygotowywana ze śledzia, ogórka kiszonego, musztardy, cebuli i odrobiny pieprzu. Bardzo proste składniki, a smakuje genialnie.

Mówisz, że atmosfera w Paryżu jest wspaniała. Jednak czy cieniem nie rzucają się przykre zdarzenia, do których doszło jesienią oraz widmo ataków terrorystycznych, które zawisło nad Francją?

Byłem tam prawie tydzień i spacerowałem po Paryżu przez 10-12 godzin dziennie. Kompletnie tego nie odczułem, bo to miasto fantastycznych ludzi, uśmiechu, radości i chęci życia. Miasto turystów zarażających się tą atmosferą błyskawicznie.

W sobotę mecz Polska – Szwajcaria. Jaki typujesz wynik meczu?

Zawsze typuję tak samo. Będzie 3:0 dla Polski.

Dziękuję za rozmowę

Rozmawiał Wacław Wrana

Michał BałazyAmbasador Kulinarny Polski, szef polskiego teamu kulinarnego podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania Jej Wysokości królowej Elżbiety II, jako jedyny Polak gotował na rondzie Schumana przy Parlamencie Europejskim w trakcie Wigilii Narodów. Regularnie przygotowuje posiłki dla gwiazd show biznesu, kultury, sztuki, polityków, hierarchów kościoła a także prezydentów i premierów krajów UE.



Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy weźmiesz udział w Dniach Miasta? (14-15.06)?




Oddanych głosów: 25