zamknij

Wiadomości

Kulinarny Ambasador Polski powoli pakuje się na Euro

2016-06-10, Autor: pww
Już dziś mecz otwarcia UEFA Euro 2016. Polskę oprócz kadry Adama Nawałki reprezentować będzie Michał Bałazy – jastrzębianin i Ambasador Kulinarny Polski. Kucharz i propagator polskiej kultury i kulinariów będzie autorem kulinarnego dnia polskiego w Paryżu.

Reklama

- Dzień Polski ustalony został na 16 czerwca, dokładnie w dniu bardzo ważnego meczu Polska – Niemcy. Oprócz występów artystycznych, pokazów regionalnych na zaproszonych gości czekają warsztaty kulinarne, na których oczywiście zaprezentuję najlepsze smaki ziemi śląskiej, oraz wspólne kibicowanie rzecz jasna Polsce  - mówi Michał Bałazy.

 

To ogromne wyróżnienie i wielki zaszczyt dla jastrzębianina. Zresztą nie pierwszy raz Michał Bałazy zapraszany jest na prestiżowe uroczystości. To on był szefem polskiego teamu kulinarnego podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania Jej Wysokości królowej Elżbiety II, jako jedyny Polak gotował na rondzie Schumana przy Parlamencie Europejskim w trakcie Wigilii Narodów. Regularnie przygotowuje posiłki dla gwiazd show biznesu, kultury, sztuki, polityków, hierarchów kościoła a także prezydentów i premierów krajów UE.

- Wyjazd na Euro jest dla mnie ogromną radości z co najmniej dwóch powodów. Pierwszym z nich jest prezentacja tego co najsmaczniejsze w Polsce - produktów regionalnych, którymi chcę zarazić ambasadorów państw UE obecnych na Dniu Polskim. Drugim powodem jest sam fakt kibicowania na miejscu, tam gdzie reprezentacja potrzebuje tego najbardziej – mówi kucharz. - Przykro mi, że ze względu na silne opady deszczu i podniesiony poziom Sekwany nie uda nam się zorganizować eventu w fun-zonie, jak wstępnie zakładano. Ale z drugiej strony w Ambasadzie RP będę czuł się jakby nieco bezpieczniej – dodaje.

 

Ambasador Kulinarny Polski – bo taki honorowy tytuł od prawie dwóch lat nosi Michał Bałazy – podczas swojego pokazu przygotuje potrawy na bazie regionalnych produktów Śląska, Małopolski i Kaszub. W trakcie warsztatów wraz z przedstawicielami międzynarodowych mediów przygotuje Hekele – śląską sałatkę śledziową.

 

- To kolejne wspólne wydarzenie Polskiej Organizacji Turystycznej i Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP, wierzę że będzie równie udane jak wszystkie dotychczasowe wspólne działania. W zasadzie jestem o tym głęboko przekonany – uważa Michał.


O tym, co dzieje się w Paryżu, jego smaku, kolorach a przede wszystkim gorącej atmosferze Euro, przeczytacie każdego dnia w specjalnej kategorii przygotowanej przez tuJastrzebie.pl. Śledźcie razem z nami poczynania jednego z najzdolniejszych kucharzy w Polsce.

 

A teraz konkurs, gdzie do wygrania jest jedna z trzech książek kulinarnych Michała „Ślimaka kulinarna podróż, czyli o tym, co zapomniane a przypomnienia warte…”, której premiera będzie miała miejsce 10 lipca.

 

Wystarczy polubić, komentować, udostępniać wpisy na profilu facebookowym oznaczając je hasztagiem #kibicujezmichalem lub komentować wpisy na stronie tuJastrzebie.pl związane z pobytem Michała w Paryżu. Ogłoszenie wyników konkursu 12 lipca o 12.00.

 

 

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 760