zamknij

Wiadomości

Jajecznica z trującymi lisówkami, jedzenie muchomora. Nowa „moda” może zabić!

2022-10-11, Autor: bf

Grzybiarze nie mogą narzekać w tym roku na ilość jadalnych grzybów rosnących w polskich lasach. Tym razem trafił się prawdziwy urodzaj podgrzybków, borowików, czy maślaków. W sieci pojawił się jednak niebezpieczny trend spożywania grzybów niejadalnych, a wręcz trujących! Specjaliści alarmują – to może zaszkodzić naszemu zdrowiu, a nawet zabić.

Reklama

Ta zasada powinna być każdemu znana – zbieraj i jedz tylko te jadalne grzyby, które znasz. Druga zasada – idź na grzybobranie z doświadczoną osobą lub pokaż jej swoje zbiory, jak wrócisz z lasu. Trzecia zasada – korzystaj z atlasu grzybów. To szereg reguł, dzięki którym osoba bez należytej wiedzy będzie mogła delektować się smakiem swoich zbiorów, bez obaw o swoje zdrowie i życie.

Tymczasem w sieci zapanowała nowa, niebezpieczna moda na spożywanie niejadalnych lub trujących grzybów. Nie będziemy przytaczać, kto promuje taki trend. Sprawa jest na tyle poważna, że głos postanowiły zabrać Lasy Państwowe. Przytaczają niedawną historię z lasu.

Tiktokerka Hanusia Wielka (367 tys. obserwujących) wybrała się do lasu po kurki, na których miała powstać jajecznica. Niestety zamiast kurek Hanusia nazbierała trujących lisówek. Jajecznicę na lisówkach przyrządziła i zjadła (ponoć) ze smakiem. W tej chwili film ma ponad milion wyświetleń. Wielu komentujących (co nas bardzo cieszy!) zwróciło jednak uwagę na trujący gatunek grzyba. Do tego czasu jajecznica została raczej strawiona. Jak donoszą różne portale, autorka filmu na szczęście do szpitala nie trafiła – czytamy w komunikacie Lasów Państwowych.

Leśnicy dodają, że owocniki lisówki zawierają arbitolktóry może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne. Apelują, by z rozwagą oglądać filmy influencerów.

Lasy Państwowe przytaczają też informacje zaczerpnięte od lek. Ewy Stawiarskiej, która prowadzi fanpage – Doktorka_od_7_boleści. Kobieta odnosi się do „mody” jedzenia muchomorów.

Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i często z nim mylonym muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy (panetrynaagaryna), muscymolmuskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetolotiopropoanowe – czytamy.

Wszystkie te substancje działają wielokierunkowo na organizm człowieka i obraz zatrucia może być niejednorodny.

Do objawów, które mogą wystąpić:

- zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej,
- zaburzenia orientacji w miejscu i czasie,
- zmęczenie,
- zawroty głowy,
- pobudzenie psychoruchowe,
- euforia,
- lęk,
- omamy wzrokowe i słuchowe.

Lasy Państwowe ostrzegają: jeżeli dojdzie do ciężkiego zatrucia, mogą również wystąpić drgawki toniczno-kloniczne, bądź może dojść do psychozy paranoidalnej, która trwać może kilka dni. Bezwzględnie najbardziej trującym jest muchomor zielonawy (sromotnikowy). 50 g tego grzyba może być dawką śmiertelną dla człowieka!

Pamiętajcie, że jeśli jesteście świadkiem zatrucia substancją toksyczną, informację co dalej zrobić możesz uzyskać pod numerami telefonów: Ośrodków Informacji Toksykologicznej - jest ich w Polsce kilka. Dla Krakowa (obejmujący województwa: śląskie, małopolskie, świętokrzyskie, małopolskie, podkarpackie) jest to np. numer 12 4119999 - czynny całą dobę.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Materiał oryginalny: https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,jajecznica-z-trujacymi-lisowkami-jedzenie-muchomora-nowa-moda-moze-zabic,wia5-3266-53637.html

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 714