Foremki silikonowe od pewnego czasu cieszą się dużą sympatią cukierników amatorów i zawodowców. Wynika to z faktu, że są niezwykle elastyczne i wygodnie można przyrządzać w nich smakowite desery, zachowując ich powtarzalny kształt. Szczególnie łatwo można wyciągnąć z nich już gotowe muffinki, które zwykle mają tendencję do kruszenia się. Ciastka upieczone w formie silikonowej są zwarte i niezwykle pięknie prezentują się na talerzu.
Foremki silikonowe są przystosowane do używania w wysokich temperaturach i pod wpływem gorąca nie zmieniają swojego kształtu ani nie wydzielają szkodliwych substancji. Są całkowicie bezpieczne, dlatego z powodzeniem można piec w nich ciastkach nawet w piekarnikach rozgrzanych do 230 stopni Celsjusza. Jednak jeszcze przed pierwszym użyciem warto odpowiednio przygotować je do dalszej eksploatacji, a potem prawidłowo je czyścić i przechowywać.
Przed pierwszym pieczeniem warto „zaimpregnować” foremkę silikonową, pokrywając ją tłustą warstwą – margaryny, masła lub oleju kokosowego. Następnie należy poczekać, aż zawartość wchłonie się w ścianki i dno. Po co? Zwiększy to ich odporność na nagrzewanie i ograniczy problem przebarwiania czy chłonięcia zapachów.
Foremki silikonowe, mimo szeregu swoich zalet mają też wady. Wynikają one jedynie z ich specyfiki, a dotyczą możliwości uszkodzenia mechanicznego pod wpływem ognia czy kontaktu z metalowymi przedmiotami. Czasem problematyczne jest usuwanie przebarwień, które powstają na powierzchni foremek. Jednak nie musi to stanowić dla Ciebie problemu, jeśli wiesz, jak prawidłowo przechowywać i myć naczynia do zapiekania.
Oto najważniejsze wskazówki dotyczące dbania o foremki silikonowe, aby te służyły Ci jak najdłużej:
Pozostaje jeszcze kwestia przechowywania. Tutaj nie ma zbyt wielkiej filozofii – obchodź się z foremkami silikonowymi tak samo, jak z pozostałymi formami czy blachami do pieczenia. Najważniejsze, aby chronić je przed uszkodzeniami mechanicznymi i dokładnie suszyć przed schowaniem do szafki. Zapobiegnie to powstawaniu pleśni, przebarwień i brzydkich zapachów.
Przewagą form silikonowych na papierowymi jest to, że są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Z kolei w porównaniu z blachami stalowymi zajmują one mniej miejsca (można je wkładać jedne do drugich i układać w słupkach), a także są bardziej elastyczne, co ułatwia wyciąganie już upieczonych babeczek.
Tagi: foremki silikonowe
[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
126032Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
34064[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
24688Ulice w Jastrzębiu zmieniają nazwy. Które?
14042Umowa podpisana. Będzie przebudowa ulicy Połomskiej
12267[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+72 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+32 / -0Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -10Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert