Pączkarnia Tradycja na rynku w Rybniku przez lata obecności zdołała sobie zaskarbić sympatię i uznanie rzesz amatorów słodkości z miasta i okolic. Po wybrane gatunki pączków przyjeżdżają tu klienci z odległych zakątków Śląska. Na przykład po ostatni przebój – pączki z nadzieniem pistacjowym.
Nie ma im się co dziwić. Są fantastyczne, a – co najważniejsze – przygotowywane z najlepszych składników. W tym zakresie właściciele Pączkarni Tradycja nie idą na żadne kompromisy.
- Nadzienie pistacjowe sprowadzam z Włoch. To po prostu zmielone orzeszki pistacjowe. Podobnie czynimy z innymi nadzieniami. Biała czekolada, tak uwielbiana przez dzieci, jest białą czekoladą, marmolada - marmoladą, itd. – wylicza Beata Sobierajewicz.
Stałych fanów mają klasyczne wyroby jak pączki z marmoladą wieloowocową, kinder bueno, ciemną czekoladą. W ofercie są również pączki z owocami sezonowymi, np. z rabarbarem.
Dowodem na dbanie o najwyższą jakość produktów jest brak w ofercie od pewnego czasu pączków z marcepanem. Dlaczego? Na rynku nie ma dostępnego dobrego nadzienia marcepanowego, a cukiernicy nie zamierzają stosować żadnych zamienników. Pracują nad własną recepturą tego nadzienia.
Tak samo przedstawia się sytuacja z ciastem. Jego receptura jest rodzinną tajemnicą. Cukiernicy zdradzają jedynie, że używają dobrej mąki, drożdży i prawdziwych jajek, a nie powszechnie stosowanego w cukiernictwie jajecznego suszu. Ma być tradycyjnie, ma być jak w domu.
Tę dbałość o smak, jakość, klienci doceniają od lat. Drzwi do sklepu niemal się nie zamykają.
Potwierdzeniem wysokiej jakości oferowanych pączków było zajęcie przez Pączkarnię Tradycja szóstego miejsca w ogólnowojewódzkim rankingu najlepszych pączkarń opublikowanego przez Rybnik.com.pl przy okazji Tłustego Czwartku w 2023 roku. Była to jedyna pączkarnia z Rybnika w zestawieniu.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, że klienci byli z Pączkarnią nawet w najgorszych momentach, w pandemii, kiedy gastronomia była pozamykana, a ludzie zostawali w domach. Klienci przychodzili, kupowali pączki, a nawet rozdawali je przechodniom. Chcieli, żeby ich Pączkarnia przetrwała, bo nie wyobrażali sobie, by pyszne tradycyjne pączki zniknęły z rybnickiego rynku.
Warto zaznaczyć, że Pączkarnia Tradycja nie sprzedaje tylko pączków na wynos. Serwuje je również na miejscu. Pączkarnia zmienia się w przytulny lokal ze stolikami, przy których można usiąść, zjeść pączka, napić się pysznej kawy czy herbaty. Także zjeść lody. I to jakie! Ręcznie przygotowywane na miejscu, według włoskiej receptury. I, tak samo jak w przypadku pączków, wyłącznie z najlepszych, naturalnych składników.
Niewątpliwą atrakcją pobytu w pączkarni jest możliwość podziwiania kunsztu cukierników podczas wyrabiania pączków. Cała produkcja odbywa się bowiem na oczach klientów, dosłownie kilka kroków za ladą sklepową.
Właściciele lokalu dokładają nieustannie starań w dopieszczanie wystroju. Przybywa kwiatów, ciepłych pasteli.
- Chcemy, aby było to miejsce, do którego chce się przychodzić, chce spędzać czas. Serdecznie zapraszamy – mówi zespół Pączkarni Tradycja.
Rybnik. ul. Rynek 13
Czynne od poniedziałku do niedzieli w godz. 9.00 – 19.00
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert