zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy: SweetTARGI 2014

Zakończyły się V targi branżowe SweetTARGi w Katowicach. Wraz z zakończeniem targów do historii przeszła również kolejna edycja Zespołowych Mistrzostw Młodych cukierników i Piekarzy.

Reklama

„Młodość, pasja i rock and roll” – tak najkrócej można podsumować tegoroczną edycję konfrontacji adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej na targach branżowych SweetTARGi 2014.

>>Zobcz galerię: SweetTARGI 2014

Ideą Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy jest otwartość i ogólna dostępność oraz współpraca przeciwstawiona rywalizacji. Ogromne zainteresowanie rozgrywanymi podczas katowickich targów uczniowskimi mistrzostwami, kolejny raz potwierdziło słuszność tych założeń. Pogodna i życzliwa atmosfera oraz dowolność w wyborze tematu i formy pracy to atuty odróżniające organizowane przez MAMZ konkursy od podobnych imprez. 


W III Mistrzostwach Mistrzostwach Młodych Cukierników i Piekarzy wzięło udział 30 uczniów z Tarnowskich Gór, Zabrza, Lublina, Krakowa, Rybnika, Rydułtów, Żor i Jastrzębia - Zdroju. W rozłożonym na dwa dni konkursie zaprezentowało swój talent i umiejętności 15 dwuosobowych zespołów cukierników i piekarzy.

Efekty pracy uczniów wzbudzały zachwyt publiczności, która bezustannie oblegała stanowiska konkursowe. Dzięki otwartej formule konkursu udało się zniwelować barierę pomiędzy startującymi a widzami, którzy chętnie wchodzili w interakcję rozmawiając z zawodnikami, wypytując o receptury i sekrety wykonania prac. Był to zamierzony i ważny element tegorocznych Mistrzostw, który znacząco wpłynął na atrakcyjność pokazów.

Mistrzostwa uświetniła również Teresa Trzaskalik, absolwentka MAMZ prowadząc autorskie pokazy, które bezustannie przyciągały do stoiska MAMZ tłumy zwiedzających.

Ewenementem tegorocznej edycji Mistrzostw była również omal 100% zgodność członków komisji oceniającej co do wyboru wyróżnionych prac.

W kategorii Piekarz za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:


Miejsce I

- Karolina Mendel
- Sebastian Mastzlerz
Temat dzieła: Kompozycja przestrzenna z ciasta martwego inspirowana pracami pana Wiesława Kuci.
Zespół reprezentował Zasadniczą Szkołę Zawodową nr 15 w Lublinie.


II Miejsce

- Aleksandra Próchnicka
- Julita Juszczyk
Temat dzieła: Wiatrak, kompozycja przestrzenna z ciasta piernikowego.
Zespół reprezentował OHP w Rybniku


III Miejsce

- Konrad Cieśnielewski
- Grzegorz Krzemecki
Temat dzieła: Chleb okolicznościowy dekorowany ornamentami roślinnymi z ciasta martwego.
Zespół reprezentował Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu


W kategorii Cukiernik za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono zespoły w składzie:

I Miejsce

- Kinga Szulik
- Agata Wuzik
Temat dzieła: „Cylinder Szalonego Kapelusznika”, kompozycja przestrzenna wykonana na bazie ciasta biszkoptowego dekorowana kremami i masami plastycznymi.
Wolny zespół honorowo reprezentujący MAMZ i firmę Savpol – Gliwice (uczennice I klasy technikum CKZiU w Żorach)


II Miejsce

- Agnieszka Sokół
- Dawid Rodzik
Temat dzieła: tort trzypiętrowy wykończony masami plastycznymi i udekorowany ornamentem kwiatowym
Zespół reprezentował Cukiernię - Lodziarnię Melba w Krzeszowicach


III Miejsce

- Klaudia Kolano
- Mateusz Puzyno
Temat dzieła: Skrzypce Stradivariusa, praca wykonana z przekładanych kremem blatów biszkoptowych wykończona cukrem plastycznym.
Zespół reprezentował Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach oraz firmę Baker.


Przyznano również nagrodę specjalną dla Pani Teresy Trzaskalik za prowadzone podczas dwóch dni autorskie pokazy karmelarstwa i sugarcraftingu.

Oceny dokonali jurorzy w składzie: Wojciech Kawecki (Zeelandia), Szymon Wolański (Savpol), Aleksander Granieczny (Baker), Robert Zych (Eco Trade) pod przewodnictwem Joanny Wróbel (red. naczelna czasopism Cukiernictwo i Piekarstwo).

 – Liczę, że również w przyszłości nie zabraknie pomocy, wsparcia i życzliwości podczas organizacji kolejnych edycji Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy – podsumowuje Szymon Konkol, lider MAMZ, organizator Mistrzostw.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.