zamknij

Wiadomości

Alternatywne dania świąteczne. Jastrzębianka przekonuje, że to możliwe

2013-12-23, Autor: Patrycja Wróblewska-Wojda
Barszcz czerwony z wędzonymi gruszkami i suszonymi gruszkami, pierogi wegańskie z czarną fasolą czy ciasto marchewkowe pachnące Indiami. Jastrzębianka Ania Kędzierska przekonuje, że w święta można odejść od tradycji i mimo to zjeść potrawy pełne smaku.

Reklama

Ania Kędzierska od kilku lat jest wegetarianką a od niedawna weganką. Natomiast od zawsze ekologiem. Podczas swoich comiesięcznych zajęć kulinarnych w Hotelu Dąbrówka przekonuje, że zdrowe i bezmięsne jedzenie wcale nie musi gorzej smakować od tradycyjnego. Natomiast święta mogą być niezłą okazją do kulinarnego szaleństwa.

- Jem głównie warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryż i wszystko to, co z tego można „wyczarować”. Nie jem mięsa oraz produktów odzwierzęcych i jestem najlepszym dowodem na to, że można tak żyć, być zdrowym i naprawdę mieć mnóstwo energii – wyjaśnia Ania Kędzierska, która również jest dietetykiem, trenerem ashtanga jogi, refleksologiem i homeopatką.

Podczas warsztatów w Hotelu Dąbrówka, Ania przygotowała piernik marchewkowy, piernik z buraków oraz kawę według pięciu przemian. – Kocham medycynę chińską. Wszystko gotuję według pięciu przemian. Chodzi o to, by wszystkie składniki dodawać  określonej kolejności, by potrawa miała wszystkie smaki, czyli: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry – tłumaczy Ania.

Kolejne warsztaty z cyklu „Zdrowy talerz” odbędą się w trzeci wtorek stycznia. Tym razem uczestnicy przygotują wyjątkową pastę do chleba.

Poniżej przedstawiamy kilka alternatywnych przepisów na świąteczne dania, które przygotowała Ania Kędzierska.



Piernik marchewkowy


200 g cukru brązowego

300 g marchewki

225 ml oleju

3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego

3/4 szklanki herbaty

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

1.5 łyżeczki sody

Suche składniki połączyć ze sobą, następnie zmieszać z mokrymi, wstawić do piekarnika na 60 minut w 180 stopniach. Herbatą zaparzyć zmielone siemię lniane. Należy pamiętać o tym, że marchewka musi być starta na małych oczkach tarki.



Pierogi wegańskie z czarną fasolą

- Na ciasto do pierogów zrobiłam mleko słonecznikowe z dodatkiem wiórków kokosowych .Dodałam do niego również płatki drożdżowe nieaktywne i barwnik z pomidorów, który przywiozłam sobie z Goa – mówi Ania Kędzierska.

D - mąka orkiszowa przesiana przez sitki

O - kurkuma, płatki drożdżowe

Z - mleko słonecznikowo-kokosowe lekko ciepłe

M - szczypta cynamonu

W - sól

Ciasto wyrobić i rozwałkować.

Farsz:

W - czarna fasola namoczona, ugotowana ze świeżutką wodą, z glonami nori

A w piekarniku na blaszce zapiekłam:

Z - olej kokosowy

M - cebula czerwona

M - tymianek, odrobina garam masali i kuminu rzymskiego

W - ugotowana fasola

Farsz nakładać na wcześniej przygotowane ciasto. Następnie jeść ze śmietaną słonecznikową.


Barszcz czerwony z wędzonymi gruszkami i suszonymi grzybami


Oto składniki:

2 litry wody zimnej

10 mniejszych buraczków

pietruszka

pół selera

marchewka

4 ziemniaki

5 porządnych garści ciecierzycy

świeży rozmaryn

kurkuma

liście laurowe 3 sztuki

kilka owoców jałowca

sól himalajska czarna

pieprz

majeranek

kilka kropli soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego

 

Wykonanie:

1.Wodę zagotuj (O)

2.Dodaj liście laurowe, owoce jałowca i świeży rozmaryn, dwie wędzone gruszki i dwie garście grzybów suszonych (O)

3.Dodać pokrojone w kostkę buraczki na około 20 minut gotowania (Z)

4.Następnie wrzuć ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler pokrojone w kostkę (Z)

5.Po około 20 minutach dorzuć ciecierzycę uprzednio ugotowaną (Z)

6.Dosyp pieprz pod koniec gotowania (M)

7.Sól (W)

8.Łyżeczka octu jabłkowego(D)

9.Szczypta kurkumy (O)

10.Łyżeczka ksylitolu (Z)

Do zupy zrób „śmietanę”...kasza jaglana pół kubeczka ugotować (Z), dodać wyparzone pół kubeczka ziarenek słonecznika (Z), zmiksować wszystko, dodać pieprz (M), sól (W).

Podawać obowiązkowo z wyjątkowo aromatycznym świeżym rozmarynem.

Więcej przepisów na alternatywne dania można znaleźć tutaj.


Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~UNO 2013-12-23
    11:47:20

    4 0

    Przyznam, że jest to bardzo alternatywne! ja jednak preferuję przepisy babć, stare receptury, tradycyjne przygotowanie - to własnie jest tradycja!

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 811