Ania Kędzierska od kilku lat jest wegetarianką a od niedawna weganką. Natomiast od zawsze ekologiem. Podczas swoich comiesięcznych zajęć kulinarnych w Hotelu Dąbrówka przekonuje, że zdrowe i bezmięsne jedzenie wcale nie musi gorzej smakować od tradycyjnego. Natomiast święta mogą być niezłą okazją do kulinarnego szaleństwa.
- Jem głównie warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryż i wszystko to, co z tego można „wyczarować”. Nie jem mięsa oraz produktów odzwierzęcych i jestem najlepszym dowodem na to, że można tak żyć, być zdrowym i naprawdę mieć mnóstwo energii – wyjaśnia Ania Kędzierska, która również jest dietetykiem, trenerem ashtanga jogi, refleksologiem i homeopatką.
Podczas warsztatów w Hotelu Dąbrówka, Ania przygotowała piernik marchewkowy, piernik z buraków oraz kawę według pięciu przemian. – Kocham medycynę chińską. Wszystko gotuję według pięciu przemian. Chodzi o to, by wszystkie składniki dodawać określonej kolejności, by potrawa miała wszystkie smaki, czyli: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry – tłumaczy Ania.
Kolejne warsztaty z cyklu „Zdrowy talerz” odbędą się w trzeci wtorek stycznia. Tym razem uczestnicy przygotują wyjątkową pastę do chleba.
Poniżej przedstawiamy kilka alternatywnych przepisów na świąteczne dania, które przygotowała Ania Kędzierska.
Piernik marchewkowy
200 g cukru brązowego
300 g marchewki
225 ml oleju
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki herbaty
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1.5 łyżeczki sody
Suche składniki połączyć ze sobą, następnie zmieszać z mokrymi, wstawić do piekarnika na 60 minut w 180 stopniach. Herbatą zaparzyć zmielone siemię lniane. Należy pamiętać o tym, że marchewka musi być starta na małych oczkach tarki.
Pierogi wegańskie z czarną fasolą
- Na ciasto do pierogów zrobiłam mleko słonecznikowe z dodatkiem wiórków kokosowych .Dodałam do niego również płatki drożdżowe nieaktywne i barwnik z pomidorów, który przywiozłam sobie z Goa – mówi Ania Kędzierska.
D - mąka orkiszowa przesiana przez sitki
O - kurkuma, płatki drożdżowe
Z - mleko słonecznikowo-kokosowe lekko ciepłe
M - szczypta cynamonu
W - sól
Ciasto wyrobić i rozwałkować.
Farsz:
W - czarna fasola namoczona, ugotowana ze świeżutką wodą, z glonami nori
A w piekarniku na blaszce zapiekłam:
Z - olej kokosowy
M - cebula czerwona
M - tymianek, odrobina garam masali i kuminu rzymskiego
W - ugotowana fasola
Farsz nakładać na wcześniej przygotowane ciasto. Następnie jeść ze śmietaną słonecznikową.
Barszcz czerwony z wędzonymi gruszkami i suszonymi grzybami
Oto składniki:
2 litry wody zimnej
10 mniejszych buraczków
pietruszka
pół selera
marchewka
4 ziemniaki
5 porządnych garści ciecierzycy
świeży rozmaryn
kurkuma
liście laurowe 3 sztuki
kilka owoców jałowca
sól himalajska czarna
pieprz
majeranek
kilka kropli soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
1.Wodę zagotuj (O)
2.Dodaj liście laurowe, owoce jałowca i świeży rozmaryn, dwie wędzone gruszki i dwie garście grzybów suszonych (O)
3.Dodać pokrojone w kostkę buraczki na około 20 minut gotowania (Z)
4.Następnie wrzuć ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler pokrojone w kostkę (Z)
5.Po około 20 minutach dorzuć ciecierzycę uprzednio ugotowaną (Z)
6.Dosyp pieprz pod koniec gotowania (M)
7.Sól (W)
8.Łyżeczka octu jabłkowego(D)
9.Szczypta kurkumy (O)
10.Łyżeczka ksylitolu (Z)
Do zupy zrób „śmietanę”...kasza jaglana pół kubeczka ugotować (Z), dodać wyparzone pół kubeczka ziarenek słonecznika (Z), zmiksować wszystko, dodać pieprz (M), sól (W).
Podawać obowiązkowo z wyjątkowo aromatycznym świeżym rozmarynem.
Więcej przepisów na alternatywne dania można znaleźć tutaj.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Parking przy Towarowej już otwarty. Jest miejsc na ponad 100 samochodów
20972Chciał skoczyć, bo zabił babcię? 31-latek trafił do aresztu, grozi mu dożywocie
8924Michał Urgoł już oficjalnie prezydentem. Emocje przy wyborze przewodniczącego Rady Miasta
8807KWK Borynia: śmiertelny wypadek, nie żyje 42-letni górnik
5580Inwestorzy z RPA w Jastrzębiu. Skupiają się na nowoczesnym przemyśle
4024[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -13[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
+15 / -1Rowery nadal poszukiwane. Ktoś je ukradł
1Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest na Śląsku i ile kosztują?
1Bon energetyczny ma być plastrem na podwyżki cen gazu i prądu. "Pomoc na waciki"
0Zabieg z wykorzystaniem najnowszych technologii w WSS nr 2
0Jechali mimo braku uprawnień. W ręce policjantów wpadł 20-letni Włoch
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~UNO 2013-12-23
11:47:20
Przyznam, że jest to bardzo alternatywne! ja jednak preferuję przepisy babć, stare receptury, tradycyjne przygotowanie - to własnie jest tradycja!