Polska stała się największym producentem karpia w Unii Europejskiej, krajowa produkcja stanowi około 30 proc. produkcji unijnej - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. A regionem, który uchodzi za polskie zagłębie karpiowe jest woj. śląskie. Nie przez przypadek.
Wolumen rodzimej produkcji karpia w ostatnich latach waha się od 18 tys. ton do 20 tys. ton rocznie i jest niemal w całości przeznaczany na rynek krajowy. Produkcja i połów karpia w roku 2019 stanowiły blisko 36 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce. Tegoroczna produkcja karpia w Polsce szacowana jest na ok. 21 tys. ton.
Według danych Eurostatu, w 2018 r. w UE wyprodukowano ok. 61 tys. ton karpi. Wówczas Polska dostarczyła na rynek ok. 16,5 tys. ton, Czechy ok. 18,5 tys. ton, a Węgry - ok 11,5 tys. ton. Produkcja tych ryb jest jednak zmienna i w dużym stopniu zależy od warunków pogodowych.
W Polsce sprzedaż charakteryzuje się znaczną sezonowością. Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90 proc. rocznej krajowej produkcji karpia.
Według KOWR, w Polsce jest zarejestrowanych 3 tys. podmiotów prowadzących chów i hodowlę karpi, a także ponad 1 tys. przedsiębiorstw akwakultury utrzymujących karpie. Najwięcej firm zajmujących się tym kierunkiem produkcji znajduje się w województwach śląskim, dolnośląskim, wielkopolskim oraz lubuskim.
To nie jest przypadek, że w woj. śląskim jest tak wielu producentów. Roman Kamiński, prezes spółki Gospodarstwo Rybackie w Pogórzu (Skoczów) na pierwszym miejscu wskazuje powierzchnię stawów. Teren dawnego woj. bielskiego był regionem, w którym było najwięcej stawów hodowlanych w Polsce.
- Wiąże się to z historią stawiarstwa w Polsce. Początki sięgają XIII wieku. Pierwsze stawy powstawały w dolinie górniej Wisły, w okolicy Pszczyny. Co prawda Wrocław też stał się miejscem hodowli karpia, tam są słynne stawy Milickie, ale pierwsze stawy powstały właśnie tutaj, w regionie Zatoru, Oświęcimia, Pszczyny, Skoczowa - mówi.
Opowiada, że zakładanie stawów na tych terenach było bardzo proste. Nie było rozwiniętej melioracji, obszary zalewowe, czyli tereny, gdzie nie można było uprawiać zbóż i starorzecza adaptowano na stawy. Nasz rozmówca wyjaśnia, że sporą rolę w popularyzacji hodowli kapia na Śląsku Cieszyńskim odegrały też Austro – Węgry. To wyjaśnia, dlaczego obok Polski to właśnie Czechy i Węgry są największymi producentami karpia w UE.
Sprzyjającym warunkom naturalnym towarzyszyła też wiedza hodowców. To tutaj w XIX wieku pracował przez pewien okres Węgier Tomasz Dubisz, który zrewolucjonizował hodowlę karpia. Stworzył trzyletni cykl hodowli polegający na przesadzaniu coraz większych osobników do coraz większych zbiorników. Na Śląsku stworzono rasy karpia, które zdobywały nagrody m.in. w Wiedniu.
Do tego dochodzi też tradycja jedzenia karpia. Śląską specjalnością jest zupa z głów ryb gotowana na wigilię.
Materiał oryginalny: https://www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,mamy-tradycje-wiedze-i-swietne-warunki-dlatego-slaski-karp-jest-taki-smaczny,wia5-4-4074-1.html
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Parking przy Towarowej już otwarty. Jest miejsc na ponad 100 samochodów
22019Michał Urgoł już oficjalnie prezydentem. Emocje przy wyborze przewodniczącego Rady Miasta
8879KWK Borynia: śmiertelny wypadek, nie żyje 42-letni górnik
6110Wyłączenia prądu w Jastrzębiu. Sprawdźcie harmonogram
4825Inwestorzy z RPA w Jastrzębiu. Skupiają się na nowoczesnym przemyśle
4147[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -13[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
+15 / -1Wszczynał awantury, groził partnerce śmiercią. Domowy oprawca już w tymczasowym areszcie
1Rowery nadal poszukiwane. Ktoś je ukradł
1Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest na Śląsku i ile kosztują?
1Rewolucja w języku polskim? Rada Języka Polskiego zmieniła zasady ortografii. To warto wiedzieć!
0IMGW ostrzega przed wiatrem i burzami. Sobota będzie niespokojna
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert