zamknij

Wiadomości

Organizujesz Sylwestra w domu? Kreator Smaku podpowiada co podać gościom

Pizzerinki, tatar czy mini wrapy – to według kucharza Michała Bałazego najlepsze przekąski na sylwestrową domówkę.

Reklama

PIZZERINKI

Jakie składniki są potrzebne do wykonania takiej przekąski?

1 płat ciasta francuskiego, 200 g pomidorów pelati, 5 pomidorków koktajlowych, bazylia, 1 ząbek czosnku, 3-4 oliwki, 50 g sera mozzarella, sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wyrój szklanką koła. Pomidory pelati gotuj do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Do sosu dodaj posiekaną bazylię, przeciœśnięty czosnek, sól i pieprz. Każdą pizzerinkę posmaruj sosem. Połóż odrobinę sera, kilka plasterków oliwek i ćwiartkę pomidorka koktajlowego. Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.

TATAR WOŁOWY

Potrzebne składniki:

500 g polędwicy wołowej, 3 ogórki konserwowe, 1 szalotka, 5-6 szt marynowanych grzybów, 5 wiejskich jaj, musztarda, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwicę wołową podziel na mniejsze części, pokrój drobno, a następnie posiekaj. Ogórki, szalotkę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Polędwicę dopraw pieprzem i solą oraz musztardą, uformuj. Na środku połóż żółtko. Podawaj z dodatkami.

MINI WRAP

- W sam raz na raz. To danie na jeden kęs. Jest elegancji i smaczny, a jego przygotowanie bardzo proste – mówi kucharz.


Potrzebne składniki:

5 szt tortilli, 1 sałata lodowa, 1/2 puszki słodkiej kukurydzy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, szczypiorek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski. Dodaj słodką kukurydzę. Tuńczyka odcedź z  zalewy i dodaj wraz z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na koniec dodaj majonez. Przypraw do smaku. Zwijaj wrap jak naleśnik. Podziel na 3-4 części.


TATAR Z ŁOSOSIA


Potrzebne składniki:

500 g świeżego fileta łososia, 3 ogórki kiszone, 1 szalotka, 6-8 szt kaparów, sos teriyaki, sok z połowy cytryny, pieprz.


Sposób przygotowania:

Łososia pokrój w drobną kostkę, a następnie posiekaj, zamarynuj z 1 łyżeczką sosu teriyaki. Ogórki, szalotkę i kapary pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj całość,  dodając sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Podawaj z grzankami.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~joseph 2014-12-30
    22:37:49

    0 0

    Koniecznie muszę żonie "sprzedać" te przepisy. Surowe mięso uwielbiam pod każdą postacią.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 761