zamknij

Wiadomości

Michał Bałazy na Wielkanoc: dzięki tym 6 patentom sernik zawsze się uda!

2021-04-02, Autor: mk

Specjalnie dla naszych Czytelników, Michał Bałazy – znany kucharz z Jastrzębia-Zdroju zdradził nam 6 patentów na udany sernik. A na Wielkanoc proponuje łatwy w przygotowaniu lekki sernik wiedeński z chałwą i oreo. To co, skusicie się?

Reklama

6 tajników zawsze udanego sernika według Michała Bałazego

1. Świeże jaja bio, zero lub prosto od gospodarza zapewnią wyjątkowo stabilną pianę - unoszącą - niczym poduszka powietrzna – sernik. Uzyskamy też cudowny kolor wypieku dzięki naturalnemu kolorytowi żółtek.

2. Masło powinno być minimum 82% najlepiej 83% dzięki temu sernik będzie wyjątkowo maślany i pachnący. Pamiętajcie, do sernika nigdy nie używam margaryny czy oleju!

3. Twaróg mielony przemysłowo o dłuższym terminie przydatności do spożycia nie równa się w żaden sposób ze świeżym twarogiem, samodzielnie dwu lub trzykrotnie zmielonym tuż przed pieczeniem.

4. Cukier puder łączy się z żółtkiem jaj czy masłem zdecydowanie lepiej niż cukier kryształ, nawet w wersji drobnej - do wypieków.

5. Sernik pieczemy w temperaturze 170- 175°C, uruchamiając grzałkę górną i dolną bez termoobiegu. Między drzwiczki piekarnika a piekarnik znany kucharz wkłada zapałkę, dla wyrównania ciśnienia. Dzięki temu sernik nie opada!

6. Wszystkie produkty powinny być wyciągnięte z lodówki na minimum 40 minut przed pieczeniem. Najlepiej przygotować składniki godzinę wcześniej.



Na Wielkanoc Michał Bałazy proponuje lekki sernik wiedeński z chałwą i oreo. Bardzo łatwy w przygotowaniu i jak zapewnia, zawsze udany!

Składniki:

- 1 kg twarogu tłustego
- 6 jajek
- 100g masła
- 200g cukru pudru lub ksylitolu
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej 405
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g chałwy
- 16 ciastek Oreo

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C

2. Ciastka Oreo zmiel w malakserze i wysyp nimi spód wyłożonej papierem do pieczenia formy.

3. Masło utrzyj z cukrem, dodaj chałwę, mąki i na przemian twaróg i jaja.
4. Mieszaj krótko, nie ubijając masy

5. Piecz 50 minut ( góra dół )

Jak Wam się podobają te patenty na udany sernik? Wypróbujecie? A może macie własne, sprawdzone tricki kulinarne? Podzielcie się z nami w komentarzach!

Oceń publikację: + 1 + 4 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.