Klasa III hotelarzy Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju wzięła udział w szkoleniu baristycznym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Silherovicach (Czechy). To był ostatni w tym roku szkolnym kurs jastrzębskiej młodzieży w Czechach.
Szkolenie składało się z dwóch etapów. W części teoretycznej uczniowie „Dwójki” poznali m.in. proces przetwarzania kawy od plantacji do kawiarni, różnice pomiędzy kawą Arabica i Robusta, proces produkcji kawy, sposoby przyrządzania czy zasady serwowania napojów gorących.
W części praktycznej hotelarze przygotowywali kawy typu: espresso, latee, cappuccino frappe. Uczyli się także mielić kawę, spieniać mleko oraz tworzyć na nim dekoracyjne wzorki.
Po zakończeniu szkolenia uczniowie otrzymali dyplomy Master of coffee administration, które przydadzą się im w karierze zawodowej.
To był ostatni w tym roku szkolnym wyjazd hotelarzy do Czech w ramach projektu unijnego pt. „Innowacja kształcenia w dziedzinie turystyki czesko-polskiego pogranicza w odniesieniu do potrzeb rynku pracy”.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert