zamknij

Wiadomości

Co podać na świąteczny stół? Kucharz zdradza swoje przepisy

2012-12-22, Autor: Michał Bałazy, pww
O tym, jak zrobić świąteczną karkówkę po polsku, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, kartofelki marcepanowe oraz francuskie ciasto „Trzech Króli” mówi kucharz, Michał Bałazy.

Reklama

Zbliża się cudowny czas świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam te chwile spędzone przy stole z dala od trosk i zmartwień, ciesząc się z możliwości spędzania czasu z najbliższymi. Każdego roku staram się przygotowywać różnorodne smakołyki, zarówno te tradycyjnie występujące na polskich stołach, jak i świąteczne przysmaki kuchni europejskiej. Dziś czytelnikom portalu tuJastrzebie.pl polecam kilka potraw, które pojawiają się na moim stole, tym wigilijnym i tym świątecznym. Mam nadzieję że i Wam sprawią taką radość jak mnie i mojej rodzinie. Zdrowych pogodnych i smacznych świąt życzy Michał Bałazy.

Świąteczna karkówka po polsku

 

2 kg karkówki wieprzowej

500 g boczku surowego wędzonego

4 cebule

 

50 g soli peklowej

3 marchewki

1 seler

4 cebule

1 główka czosnku

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

papryka ostra

 

Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do 2,5 litra letniej, wystudzonej wody dodajemy sól peklową, marchew pokrojoną w 3-4 cm kawałki seler pokrojony w „ósemki” cebule, czosnek ( główka przekrojona w poprzek) liście laurowe i ziele angielskie. Karkówkę nakłuwamy w kilku miejscach, po czym umieszczamy ją we wcześniej przygotowanej zalewie i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.

 

Kolejny etap do nacięcie mięsa w kilku miejscach w poprzek do połowy i umieszczenie w szczelinach na przemian cebuli pokrojonej w plasterki i boczku. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa piekarniczego i obsypujemy papryką ostrą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 C przez około 2 – 2,5 godziny. Karkówka przygotowana w ten sposób jest pachnąca i miękka do tego stopnia, że dosłownie rozpływająca się w ustach. Proponują podać ją w towarzystwie kapusty zasmażanej.

 

 

Wigilijna zupa grzybowa

 

100 g suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
250 g włoszczyzny
10 ziaren pieprzu
1 cebula

20 dag śmietanki słodkiej
szczypta soli

 
Grzyby należy starannie opłukać, następnie zalać zimą wodą i pozostawić na kilka godzin. Cebulę kroimy na talarki, po czym gotujemy ją razem z namoczonymi grzybami i pieprzem w około 2 litrach wody, aż grzyby zmiękną. Następnie do wywaru dodajemy włoszczyznę i  gotujemy przez minimum pół godziny. Po zagotowaniu zupę należy przecedzić przez sito i odrobinę posolić. Kolejny etap to dolanie do zupy śmietanki słodkiej 18%. Ostatnim etapem jest pokrojenie grzybów  w paseczki i dodanie ich do zupy. Zupę grzybową w Wigilię serwuję albo z makaronem własnej roboty, albo z tradycyjnymi uszkami. Polecam.

 

 

Pierogi z kapusta i grzybami

 

ciasto:

400g mąki tortowej

2 łyżki oleju

1 żółtko

pół szklanki ciepłej wody

szczypta soli

 

farsz:

500 g kapusty kiszonej

100 g suszonych grzybów

sól

pieprz

 

Mąkę przesiewamy do miski, w środku tworzymy dołek do którego wbijamy żółtko oraz powoli wlewamy ciepłą wodę, stale mieszając powstającą masę. Następnie dodajemy olej oraz kolejną porcję wody. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest twarde na tyle, że nie można swobodnie wbić w nie palca należy dolać ciepłej wody. Teraz najcięższy etap pracy – wyrabianie ciasta- zazwyczaj trwa to około 5 minut, po wyrobieniu ciasto musi odpocząć co najmniej 20 minut. Najlepiej przykryć je glinianą miską. Jeśli nie posiadamy glinianej miski, przykryjmy ściereczką a następnie nakryjmy ciasto miską metalową.

 

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna. Wkładamy do garnka i gotujemy około 1,5 godziny do miękkości. Grzyby moczymy zalewając zimną wodą i odstawiamy na około  godzinę. Później je gotujemy, mielimy w maszynce, a kapustę po ugotowaniu i wystygnięciu odciskamy i kroimy. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy i formujemy kulki, które następnie umieszczamy we wcześniej przygotowanym cieście.   

 

- Przepis na ciasto jest doskonały zarówno do pierogów, jak i uszek.

 

Odrobina Europy na polskim stole :

 

Pierwszy raz jadłem prawdziwy marcepan w Budapeszcie. W tamtejszej cukierni serwowano go pod wieloma postaciami m. In.  w formie kartofelków. Dziś zachęcam do przygotowania marcepanu w domowym zaciszu.

 

Kartofelki marcepanowe

 

250g migdałów

250g cukru pudru

30ml  likieru Amaretto

½ łyżeczki aromatu migdałowego

kakao

 

Migdały wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, w której migdały będą się moczyć co najmniej 5 min. Następnie migdały obieramy ze skórki. Powinna odchodzić bardzo łatwo. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5 min i obrać. Obrane migdały suszymy na ściereczce lub ręczniku papierowym. Następnie musimy je zmielić. Masa musi być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Zmielone migdały należy teraz zmiksować w z cukrem pudrem,  Amaretto i aromatem migdałowym na jednolitą masę.

 

Następnie należy uformować kuleczki z powstałej masy i obtoczyć je w kakao.

 

Kilka lat temu w jednej z przyjemnych kafejek Paryża jadłem wspaniałe ciasto, które wypiekane jest we Francji w okresie adwentu i towarzyszy francuzom, aż do święta Trzech Króli.

 

Francuskie ciasto „Trzech Króli”

 

3 jajka

120 g miękkiego masła

120 g cukru pudru

120 g mielonych migdałów

łyżka rumu

2 okrągłe placki ciasta francuskiego

 

2 jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem na jednolitą masę. W drugiej misce przygotowujemy bardzo miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mielone migdały i szczyptę soli, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajka i rum i kolejny raz mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy jeden z krążków ciasta. Na cieście kładziemy krem migdałowy, pozostawiając dokoła  1,5 – 2 centymetry wolnego ciasta. Wolny brzeg ciasta smarujemy wodą. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta i dociskamy brzegi tak, by całkowicie zamknąć nadzienie.

 

Pozostałe 1  jajko starannie rozbełtujemy widelcem. Pędzelkiem kuchennym smarujemy całą powierzchnię placka. Na środku robimy małą dziurkę, żeby mogła uchodzić gorąca para. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 40 minut, aż urośnie i będzie ciemnozłote.  Niezbyt trudne a bardzo smaczne.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.