Michał Bałazy od kilku miesięcy prowadzi kulinarny blog „Kreator smaku” na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na różne potrawy. Tym razem postanowił zdradzić, jak przygotować tradycyjne potrawy wigilijne.
RYBA PO GRECKU
Receptura na rybę po grecku jest rdzennie polska. To kompozycja warzyw, w tym pomidorów lub w okresie zimowym koncentratu pomidorowego, oraz dobrej ryby.
- Ja od lat przygotowuję tę potrawę bazując na polskim pysznym dorszu i rodzimych warzywach. Pamiętajcie o tym, że dania tego typu potrzebują czasu, by się „przegryźć”. W przypadku ryby po grecku to minimum jeden dzień. Najlepiej jeśli rybka postoi w lodówce przynajmniej 2 dni, wtedy masz gwarancję, że jej smak będzie wyjątkowy. Zwróć również uwagę na to, by od początku układać potrawę w naczyniu, w którym będzie serwowana. Może to byś szklana miska, mogą być salaterki. To już kwestia gustu – radzi Michał Bałazy.
Potrzebne składniki:
2 jaja, 1/2 szklanki mąki, 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 100 g selera, 1 duża cebula, 1 mały por (biała część), 3 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego, 1/2 łyżeczki soli, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po szczypcie: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano, 1 mały słoiczek (50 g) koncentratu pomidorowego, 400 g filetów dorsza, najlepiej świeżego, olej roślinny do smażenia, cytryna.
Sposób przygotowania:
Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój dorsza na kawałki, posyp solą, pieprzem i odłóż. Przygotuj ciasto – jaja roztrzep z mąką, dodaj szczyptę soli. Maczaj w cieście kawałki dorsza i wrzucaj je na rozgrzaną patelnię lub do frytownicy. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej masło. Przełóż starte warzywa do garnka, przesmaż. Po około 10 minutach dodaj wywar (2,5 szklanki) i gotuj przez 5 – 10 minut razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z resztą wywaru (około pół szklanki). Cebulę i por pokrój w półplasterki i zeszklij na maśle. Dodaj ugotowane warzywa, wymieszaj, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Danie układaj warstwami: ciepłe warzywa, dorsz, ciepłe warzywa.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt. - Cokolwiek by o nich nie powiedzieć, jedno jest pewne, najważniejsze w pierogach jest ciasto. To od niego zależy, czy będą smaczne, czy też nie. Świąteczne pierogi na dobre zagościły na moim wigilijnym stole. I chociaż zapach gotującej się kiszonej kapusty nie należy do tych najbardziej pożądanych, nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów – mówi kucharz.
Potrzebne składniki:
500 g mąki tortowej, 250 ml wrzącej wody, 50 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli, 500 g kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 400g pieczarek, 30g masła.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj miękkie masło, posiekaj je nożem i rozetrzyj palcami. Dodaj jajko wraz z żółtkami. Dodaj sól. Dodaj wodę. Zagnieć elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto wyłóż na talerz, przykryj miską i pozostaw na 40 minut. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie. Wykrój szklanką koła. Uważaj, by wycięte koła nie wyschły. W razie potrzeby przykryj ściereczką.
Farsz:
Grzyby suszone namocz i ugotuj. Kapustę kiszoną poszatkuj i ugotuj z zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, usmaż je na maśle. Ugotowane grzyby odcedź i poszatkuj. Kapustę odcedź i wyciśnij. Połącz ze sobą kapustę, grzyby suszone, pieczarki. Wymieszaj. Farsz dopraw solą i pieprzem. Teraz wystarczy przełożyć odrobinę farszu na każde wycięte koło, złożyć na pół i skleić ze sobą. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Najlepiej smakują polane smażoną cebulką z klarowanym masłem – radzi Bałazy.
BARSZCZ CZERWONY
- Prosty, a zachwycający smakiem! Barszcz jest jedną z trzech zup, które pojawiają się na moim wigilijnym stole. Przygotowuję go na zakwasie. Będzie pachniał najlepszym polskim burakiem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładnie tak jak wiele lat temu pachniał barszcz przygotowany przez moją babcię – mówi Michał Bałazy.
Potrzebne składniki:
1 kg buraków, 1 główka czosnku, 2-3 grzyby suszone, 2,5 l wywaru z warzyw, 2 małe jabłka, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
Buraki obierz (w rękawiczkach). Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Włóż do garnka zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka, dolej wywar warzywny (2,5l) doprowadź do wrzenia, po czym ustaw ogień na minimum. Dolej zakwas, dorzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek. Od tego momentu utrzymuj barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę, by nie doprowadzić go do wrzenia.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
126876Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
34152[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
25199Ulice w Jastrzębiu zmieniają nazwy. Które?
14090Umowa podpisana. Będzie przebudowa ulicy Połomskiej
12335[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+32 / -0Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -12Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert