- Janusz zaprosił mnie do swojej kuchni i podjął jak równego sobie. Kuchnia wyposażone w najlepsze gastronomiczne sprzęty, piece konwekcyjno- parowe, zamrażarki szokowe, czyli totalny raj dla twórcy potraw - relacjonuje pan Michał.
Kucharze pracę rozpoczęli od przygotowania tatara z łososia. - Robiłem to danie już wielokrotnie, bo bardzo je lubię. Janusz dodał jeden składnik więcej. Dzięki temu potrawa nabrała wyjątkowego smaku – mówi jastrzębski kucharz.
Następną przystawką była gęsia wątróbka na chałce. Później przyszedł czas na kozi ser podany na konfiturze z gruszek. Następnie wyjątkowy duet przygotował deser dla żony pana Michała. - Zrobiliśmy włoski deser Semifreddo. Dysponując „szokówką” deser ten jesteśmy w stanie przygotować w około 3 minuty. Muszę przyznać, że jest absolutnie genialny – chwali Michał Bałazy.
Daniem popisowym był stek z Angusa, czyli szkockiej rasy bydła. Hodowla znajduje się m.in. w Nowej Zelandii i właśnie stamtąd pochodził cudownej urody stek. Kucharze najpierw opiekli mięso, a później włożyli na kilkanaście chwil do pieca, by doskonale różowy i soczysty pojawił się na talerzu w towarzystwie borowika, szpinaku i fenkułu.
- Wspaniałe wrażenia estetyczne były niczym w porównaniu do smaku potraw, które wyszły spod naszych rąk. Uważam, że trafiła się mi się niesamowita okazja i dzięki Januszowi trafiłem do raju. Wierzę, że jeszcze kiedyś spotkamy się w kuchni – podsumowuje kucharz z Jastrzębia-Zdroju.
> Zdjęcia ze wspólnego gotowania Michała Bałazego i Janusza Myjaka można zobaczyć tutaj
Jutro na łamach naszego portalu opublikowane zostaną przepisy na wyjątkowe dania z grilla autorstwa Michała Bałazego.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
32563Ulice w Jastrzębiu zmieniają nazwy. Które?
12166Co dalej z rozbiórką "willi na dachu" przy ul. Północnej? To najnowsze informacje
11508Umowa podpisana. Będzie przebudowa ulicy Połomskiej
10995[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
7763[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+72 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Wyłudzali dotacje unijne. Otrzymali ponad milion dofinansowania. Cztery osoby zatrzymane
+31 / -0Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29Niecodzienne sceny podczas mszy rezurekcyjnej. Mężczyzna wszedł na ołtarz, szarpał się ze służbą
+19 / -3Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~hitchhiker 2013-08-02
11:41:01
To na pewno smaczna praca... :-)
~anika78 2013-08-02
11:52:11
Smaczna praca, która na pewno wymaga wielu wyrzeczeń. Gratuluję panu Michałowi, bo widzę, że zrzucił kilkanaście kilogramów.
~UNO 2013-08-02
14:47:00
Zawód kucharza w dzisiejszych czasach zyskuje coraz większy szacunek. To już nie "wiejska baba w fartuchu", ale kucharz, który tworzy niepowtarzalne, wyśmienite potrawy. Tylko tak dalej! :)