zamknij

Wiadomości

Kucharz z Jastrzębia szlifuje fach u najlepszych

2013-08-02, Autor: pww
Michał Bałazy – kucharz z Jastrzębia-Zdroju został zaproszony do Krynicy - Zdroju, gdzie gotował wyśmienite potrawy pod okiem executive chef Hotelu SPA Dr Irena Eris, Janusza Myjaka.

Reklama

Po doświadczeniach kulinarnych z Adamem Gesslerem oraz Magdą Gessler, pan Michał spotkał się w kuchni z Januszem Myjakiem. - Dania tworzone przez Janusza są wyjątkowe. Każdego dnia przygotowuje nową kartę dań i serwuje najlepsze znakomitości dla gości odpoczywających w uroczej Krynicy-Zdrój – opowiada Michał Bałazy.

- Janusz zaprosił mnie do swojej kuchni i podjął jak równego sobie. Kuchnia wyposażone w najlepsze gastronomiczne sprzęty, piece konwekcyjno- parowe, zamrażarki szokowe, czyli totalny raj dla twórcy potraw - relacjonuje pan Michał.

 

Kucharze pracę rozpoczęli od przygotowania tatara z łososia. - Robiłem to danie już wielokrotnie, bo bardzo je lubię. Janusz dodał jeden składnik więcej. Dzięki temu potrawa nabrała wyjątkowego smaku – mówi jastrzębski kucharz.

 

Następną przystawką była gęsia wątróbka na chałce. Później przyszedł czas na kozi ser podany na konfiturze z gruszek. Następnie wyjątkowy duet przygotował deser dla żony pana Michała. - Zrobiliśmy włoski deser Semifreddo. Dysponując „szokówką” deser ten jesteśmy w stanie przygotować w około 3 minuty. Muszę przyznać, że jest absolutnie genialny – chwali Michał Bałazy.

 

Daniem popisowym był stek z Angusa, czyli szkockiej rasy bydła. Hodowla znajduje się m.in. w Nowej Zelandii i właśnie stamtąd pochodził cudownej urody stek. Kucharze najpierw opiekli mięso, a później włożyli na kilkanaście chwil do pieca, by doskonale różowy i soczysty pojawił się na talerzu w towarzystwie borowika, szpinaku i fenkułu.


- Wspaniałe wrażenia estetyczne były niczym w porównaniu do smaku potraw, które wyszły spod naszych rąk. Uważam, że trafiła się mi się niesamowita okazja i dzięki Januszowi trafiłem do raju. Wierzę, że jeszcze kiedyś spotkamy się w kuchni – podsumowuje kucharz z Jastrzębia-Zdroju.

> Zdjęcia ze wspólnego gotowania Michała Bałazego i Janusza Myjaka można zobaczyć tutaj

 

Jutro na łamach naszego portalu opublikowane zostaną przepisy na wyjątkowe dania z grilla autorstwa Michała Bałazego.

 

 

 

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (3):
  • ~hitchhiker 2013-08-02
    11:41:01

    1 0

    To na pewno smaczna praca... :-)

  • ~anika78 2013-08-02
    11:52:11

    1 0

    Smaczna praca, która na pewno wymaga wielu wyrzeczeń. Gratuluję panu Michałowi, bo widzę, że zrzucił kilkanaście kilogramów.

  • ~UNO 2013-08-02
    14:47:00

    1 0

    Zawód kucharza w dzisiejszych czasach zyskuje coraz większy szacunek. To już nie "wiejska baba w fartuchu", ale kucharz, który tworzy niepowtarzalne, wyśmienite potrawy. Tylko tak dalej! :)

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 709