zamknij

Wiadomości

Jak ugotować wigilijny barszcz?

2015-12-23, Autor: pww
Od kilku dni w polskich domach unosi się zapach pysznych, wigilijnych i świątecznych potraw. My przypominamy, jak ugotować prosty w przygotowaniu, ale niezwykły w smaku barszcz czerwony.

Reklama

- Barszcz przygotowuję na zakwasie. Będzie pachniał najlepszym polskim burakiem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładnie tak jak wiele lat temu pachniał barszcz przygotowany przez moją babcię – zachęca najsłynniejszy jastrzębski kucharz Michał Bałazy.

Potrzebne składniki:

1 kg buraków

1 główka czosnku

2-3 grzyby suszone

2,5 l wywaru z warzyw

2 małe jabłka

zakwas z buraków

sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

 

Buraki obierz (w rękawiczkach). Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Włóż do garnka zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut.

Po tym czasie wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka, dolej wywar  warzywny (2,5l) doprowadź do wrzenia, po czym ustaw ogień na minimum.

Dolej zakwas, dorzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek.

Od tego momentu utrzymuj barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę, by nie doprowadzić go do wrzenia.


Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert tuJastrzebie.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy wprowadzenie programu 800+ zamiast 500+ jest dobrym pomysłem?






Oddanych głosów: 712